Veterinārārsti un dzīvnieku barības ražotājs koordinēti sadarbosies suņu slimības pētīšanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saistībā ar suņu slimības - barības vada dilatācijas - izplatību Latvijas Veterinārārstu biedrība un dzīvnieku barības ražotājs AS «Tukuma straume» vienojušies par koordinētu rīcību turpmākai situācijas izpētei, informēja biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Viņa sacīja, ka veterinārārsti ražotājus iepazīstinājuši ar suņu barības vada dilatācijas jeb paplašināšanās pētījumā iegūtajiem datiem. Zemkopības ministrijas finansētajā un zinātniskā institūta «Bior» veiktajā pētījumā norādīts, ka līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītāji, kā arī izmeklējumi ļauj izslēgt smago metālu, tallija un akrilamīda klātbūtni barībā.

Arī «Tukuma straumes» valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks atzina, ka pozitīvi vērtējams fakts par kopīgu problēmas pārrunāšanu, kā iznākumā ražotāju bažas par pētījuma kvalitāti ir būtiski mazinājušās.

Vienlaikus abas puses vienojās, ka slimības cēloņi vēl jānoskaidro, darbojoties koordinēti - jāturpina meklēt kopējie faktori ar barības vada dilatāciju slimajiem suņiem, kas izskaidrotu šīs slimības uzliesmojumu Latvijā. Iespējams, riska faktori ir jāmeklē arī ārējā vidē.

Par turpmākajiem sadarbības soļiem varēs lemt pēc tam, kad abas puses sagaidīs atbildi no Zemkopības ministrijas (ZM) par pētījuma noslēguma rezultātiem. ZM iepriekš ir norādījusi, ka pēdējās analīzes vēl tiekot veiktas Vācijas laboratorijās, savukārt pētījums jāpabeidz, vēlākais, līdz maija sākumam

Kā ziņots, pētījumam par slimības cēloņiem ZM piešķīrusi 10 000 eiro. Izvērtējot iegūtos rezultātus, ministrijā vēl lems, vai nepieciešami vēl turpmāki pētījumi, kas saskaņā ar Veterinārārstu biedrības aplēsēm varētu izmaksāt vairāk nekā 30 000 eiro.

«Tukuma straumes» valdes priekšsēdētājs jau iepriekš norādīja, ka ir pārliecināts par uzņēmumā ražotās «Dogo» barības kvalitāti, aicinot konstruktīvi risināt situāciju.

Arī ZM, balstoties uz pētījumā līdz šim noskaidroto, noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

Kā vēstīts, dilatācijas uzliesmojums tika konstatēts pērn maijā. Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Linda Jakušenoka toreiz vērsa uzmanību uz slimības pazīmēm, akcentējot, ka ielaistos gadījumos suņus vairs glābt neizdodas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu