Latvijā aizdomas par infekcijas slimības Q drudža uzliesmojumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vismaz divas zemnieku saimniecības Latvijā, iespējams, skāris Q drudzis (jeb Kū drudzis) - reti sastopama, bīstama infekcija, kas var skart kā lopus, tā arī arī cilvēkus, ceturtdien vēstīja LTV «Panorāma».

Q drudzis ir zoonoze - infekcija, ko izraisa mikroorganisms, kura nēsātāji var būt liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā atrodamā informācija.

Patlaban ir aizdomas, ka Q drudzis skāris divas lielas saimniecības Kurzemē un Vidzemē, katrā ir vairāk nekā 200 lopu.

Gadījumā, ja laboratoriskās analīzes apstiprinās lopu saslimšanu ar Q drudzi, tad saimniecībām nāksies rēķināties ar finansiāliem zaudējumiem -

lopus var ārstēt tikai ar antibiotikām un ārstēšanas laikā saimniecības savu produkciju nedrīkst realizēt.

«Skaidrosim, vai atsevišķās seroloģiskās reakcijas govīm ir fona parādība, vai arī šajās novietnēs varētu būt nopietnākas problēmas,» raidījumam «Panorāma» sacīja BIOR Dzīvnieku slimību diagnostikas laboratorijas vadītāja Ieva Rodze.

SPKC informācija liecina, ka infekcijas slimību izraisa «Coxiella burnetii» baktērijas, kas spēj inficēt cilvēku un citus zīdītājus.

Q drudzim ir ļoti daudzveidīga daba. Cilvēki var slimot ar gripai līdzīgiem simptomiem un pat neiedomājas, ka ir inficējušies, piebilda Raudze.

Lai izvairītos no saslimšanas ar Q drudzi, cilvēkiem jāatturas dzert nevārītu pienu.

Nevārīta kazas piena lietošana uzturā bija iemesls plašajam Q drudža uzliesmojumam Nīderlandē pirms nepilniem desmit gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu