Aizliegums ievest dzīvnieku barību no Lietuvas stāsies spēkā rīt

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ noteiktais aizliegums no Lietuvas inficētās teritorijas ievests Latvijā dzīvnieku barību stāsies spēkā rīt, 30.janvārī, liecina «Latvijas Vēstnesī» publicētais Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītāja, valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora Māra Baloža rīkojums.

Aizliegums attiecas uz Druskininku, Traķu, Alītas, Šalčininku, Lazdiju un Varēnas rajonu teritoriju. No šīs teritorijas nedrīkst ievest tur ražoto, pārstrādāto vai pārpakoto dzīvnieku barību.

Kā ziņots, no minētās Lietuvas teritorijas noteikts arī aizliegums dzīvu cūku un cūku reproduktīvā materiāla - cūku embriju, cūku olšūnu un spermas - ievešanai.

Tāpat joprojām Latvijā noteikta pastiprināta cūku turēšanas kontrole. Pastiprinātas pārbaudes tiks veiktas cūku turēšanas un tirdzniecības vietās. Šajās pārbaudēs īpaša uzmanība tiks pievērsta turēto vai pārdošanai piedāvāto cūku izcelsmes noskaidrošanai un obligātajiem ziņojumiem Lauksaimniecības datu centram.

Savukārt transportam, kurš veic dzīvnieku pārvadājumus un iebrauc dzīvnieku novietnē, joprojām jāveic visas automašīnas dezinfekcija, cita veida transportam - ritošās daļas dezinfekcija. Lai nepieļautu iespējamo slimības izplatību, PVD aicina dzīvnieku turētājus cūku novietnēs aizliegt iebraukt nepiederošiem transporta līdzekļiem, kā arī neielaist nepiederošas personas.

PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām. Tāpat medniekus un medību kolektīvus aicina neatstāt mežā medījumu blakusproduktus, tie ir jāsavāc un jāiznīcina.

Dienests aicina medniekus nedoties uz medībām Lietuvā. Gadījumā, ja ir medīts Lietuvas teritorijā, medījumu gaļu un trofejas noteikti nedrīkst vest uz Latviju. Tāpat pēc medībām jādezinficē apavi, drēbes un cits medību laikā izmantotais ekipējums, lai nepieļautu iespējamu slimības ievazāšanu Latvijā.

PVD aicina dzīvnieku īpašniekus, turētājus un kopējus pievērst pastiprinātu uzmanību cūku veselības stāvoklim un par jebkuru cūku saslimšanas, nobeigšanās gadījumu ziņot sava reģiona PVD pārvaldei vai apkalpojošam veterinārārstam. Ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas cūku novietnes no ĀCM, uzskata PVD.

Sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldi un Valsts robežsardzi, tiks veiktas pastiprinātas ieceļojošo privātpersonu bagāžas kontroles robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļo personas no Krievijas un Baltkrievijas. Iebraucot Eiropas Savienības teritorijā no trešajām valstīm, ir stingri aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus. Ja inspektori ceļotāja bagāžā konstatēs neatļautus produktus, tie tiks konfiscēti un nodoti iznīcināšanai.

Kā ziņots, PVD 24.janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alitus reģionā, divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne.

Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesti slimības apkarošanas pasākumi, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

Lai pārrunātu tālāko rīcību saistībā ar slimības apkarošanu pierobežā, šodien zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) dosies darba vizītē uz Viļņu, lai tiktos ar Lietuvas zemkopības ministru Vigīliju Juknu.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu