Tiesībsargs Gulbja lietā saskata vairākus trūkumus policijas darbā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tiesībsargs Romāns Apsītis trešdien paziņoja, ka aizturētā drošībnieka Edgara Gulbja lietā policijas darbā saskatāmi vairāki trūkumi, kā dēļ «krīt aizdomu ēna uz operatīvo darbinieku darbībām».

Apsītis atzina, ka Tiesībsarga biroja un policijas viedoklis par iespējamo Gulbja spīdzināšanu pirmstiesas izmeklēšanas laikā sakrīt un patlaban nav nekāda pamata uzskatīt, ka viņš ticis garīgi vai fiziski ietekmēts. Taču Apsītis norādīja, ka ievērotas lietas, ko policijai «nevajadzētu darīt».

Tiesībsargs sacīja, ka policijai pirms izmeklēšanas pabeigšanas nevajadzētu nākt klajā ar kategorisku paziņojumu, ka aizturētais nav spīdzināts. Tāpat Apsīti pārsteiguši Valsts policijas paziņojumi preses konferencē, ka Gulbis ir blēdis, un viņa paveikto noziegumu uzskaitījums, tā izceļot aizturētā personību, nevis lietas būtību.

Vēl Tiesībsargu neapmierina policijas izmeklēšanas darba necaurskatāmība, kā dēļ «krīt aizdomu ēna uz operatīvajiem darbiniekiem». «Saprotams, ka procesa virzītājs veic pratināšanu un to protokolē, bet ar Gulbi veikuši tā saucamās pārrunas arī operatīvie darbinieki. Tādējādi krīt aizdomu ēna uz šiem darbiniekiem,» pauda Apsītis.

Jautāts, vai Gulbja radinieki, tiekoties ar Tiesībsargu, ir melojuši par aizturētā spīdzināšanu, Apsītis atbildēja apstiprinoši. «Šobrīd var izdarīt secinājumu, ka radinieki ir melojuši.» Tāpat Apsītis sacīja, ka visi liecinieki, kas nav Gulbja radinieki, kategoriski noliedz jebkādu vardarbību pret aizturēto.

Apsītis norādīja, ka vēl aizturētā aizstāvjiem ir iespēja pārsūdzēt policijas lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu par Gulbja iespējamo spīdzināšanu, tāpēc Tiesībsarga biroja galējais lēmums šajā lietā būs pēc tam, kad lieta pilnībā tiks izbeigta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu