Kāpēc zivīm un dārzeņiem jābūt bērna uzturā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bērniem, kuri regulāri lieto uzturā zivis un dārzeņus, ievērojami samazinās risks saslimt ar alerģiju un astmu, liecina pētījums, ko veikuši zinātnieki no Spānijas un Grieķijas.

Pētījumā, kas aptvēra 460 bērnus, sākot no dzimšanas līdz 6,5 gadu vecumam, noskaidroja, ka tie mazuļi, kuru ēdienkartē regulāri tika iekļauti zivju ēdieni, ievērojami retāk cieta no alerģijas salīdzinājumā ar vienaudžiem, kas zivis uzturā lietoja minimāli. Ar astmu retāk sasirga tie bērni, kuriem ēdienreizēs bieži tika pasniegti tomāti, baklažāni, cukini un pākšu pupiņas.

Pētījuma gaitā ievāca ziņas par nelabvēlīgajiem faktoriem, kas paaugstina alerģijas rašanās risku – nepareiza mātes diēta grūtniecības un krūts barošanas laikā, pasīvās smēķēšanas ietekme, saslimstība ar alerģiju un astmu citu ģimenes locekļu vidū. Izrādījās, ka, neraugoties uz šo nelabvēlīgo faktoru ietekmi, alerģijas attīstības riskam ir visciešākais sakars ar bērna ēdienkarti. Bērniem, kuri regulāri ēda zivis, risks saslimt ar alerģiju samazinājās par 57% salīdzinoši ar tiem vienaudžiem, kuri zivis uzturā lietoja minimāli. Savukārt tie bērni, kuri lietoja uzturā daudz veselīgo dārzeņu, par 62% retāk cieta no astmas un tās simptomiem.

Kā paskaidroja pētījuma autore Dr. Leda Šatci, minētie dārzeņi satur vērtīgus antioksidantus, kas pasargā plaušu audus no bojājumiem. Treknās zivis (lasis u. c.) ir galvenais omega–3 taukskābju avots, kas kairinoši iedarbojas uz bērnu imūnsistēmu, mudinot to pasargāt organismu pret alerģijas rašanos.

Šis pētījums ļauj sniegt vecākiem konkrētus ieteikumus par bērnu veselības stiprināšanas iespējām, lietojot sabalansētu uzturu un iekļaujot zivis un dārzeņus ikdienas ēdienkartē, sevišķi gadījumos, kad ģimenē pastāv paaugstināts risks pārmantot alerģiskas saslimšanas, secina ārste.

– Pēc ārzemju elektronisko resursu materiāliem sagatavojusi ILONA KAUCE (Latvijas Medicīnas bibliotēka

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu