Būs grūti pierādīt, ka Bauskas policists avarējis reibumā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Policijai, iespējams, būs problemātiski pierādīt, ka Bauskas Kārtības policijas priekšnieks Uģis Spalis novembra beigās autoavāriju izraisījis alkohola reibumā. Pagaidām vien droši zināms, ka viņš uz ekspertīzi savā vietā nosūtījis viltvārdi.

Negadījums, kurā iesaistīta augsta policijas amatpersona, notika naktī no 23. uz 24. novembri Bauskas rajonā uz autoceļa Bauska–Gailīši. Policija par avāriju ziņas saņēma 3.40 naktī. «Garāmbraucēji ziņoja, ka grāvī ir iebraucis džips, bet tobrīd nebija ziņu, ka avarējusi ir tieši Spaļa dienesta automašīna. Vēlāk viņš skaidroja, ka uz ceļa pēkšņi izskrējis suns un tādēļ nācies nobraukt no ceļa un ietriekties kokā. Viņa auto «Hyundai Santa FE» avārijā bija ļoti sadauzīts,» «Neatkarīgajai» stāstīja Bauskas policijas pārvaldes priekšnieks Jurijs Kovaļonoks.

Pēc avārijas U. Spali nogādāja Bauskas slimnīcā, kur no viņa it kā paņemtas asinsanalīzes. Avarējušais policists sākumā pat atteicies no mediķu palīdzības, sakot, ka viņam nekas nekaiš. Tomēr 24. novembra vakarā viņam kļuva slikti, un U. Spali ievietoja slimnīcas ķirurģiskajā nodaļā. Tur viņam vēlreiz noņēma asinsanalīzes, un mediķi konstatēja, ka asins paraugi nesakrīt ar tiem, kurus U. Spalis it kā nodeva no rīta. Paraugu asinsgrupas bija vienādas, bet nesakrita rēzus rādītāji.

«Tā kā lieta bija sarežģīta un miglaina, nolēmu lūgt, lai to izmeklē policijas Iekšējās drošības birojs. 24. novembrī viņiem ziņoju par notikušo, un birojs sāka izmeklēšanu. Jau tobrīd bija neoficiālas ziņas, ka Spalis braucis reibumā,» skaidroja J. Kovaļonoks.

«Neatkarīgās» rīcībā esošās ziņas liecina, ka U. Spalis vienojies ar ceļu policistu, kurš naktī no 23. uz 24. novembri pēc izsaukuma bija atbraucis uz avārijas vietu, — uz slimnīcu nodot asinsanalīzes tiek aizvesta cita persona, lai neatklātos, ka U. Spalis ir bijis alkohola reibumā. Dežurējošajam ārstam viltus U. Spalis dokumentus nav uzrādījis, un ārsts noticējis paskaidrojumam, ka atvestais tiešām ir Bauskas Kārtības policijas priekšnieks.

«Ārsts, kurš tonakt dežurēja, ir no Jūrmalas. Viņš diemžēl nepazīst katru Bauskas policistu,» «Neatkarīgajai» atzina Bauskas slimnīca valdes loceklis Uģis Zeltiņš. Viņš pieļāva, ka vairs nebūs iespējams pierādīt, ka U. Spalis ir braucis reibumā — tūlīt pēc autoavārijas analīzes no viņa nav paņemtas, bet pēc vairākām stundām paņemtajos paraugos alkohola pēdas, iespējams, nav saglabājušās.

Izmeklētāji ir noskaidrojuši personu, kura U. Spaļa vietā slimnīcā nodeva asins paraugus. Šis cilvēks nestrādā policijā, informēja policijas Iekšējā drošības biroja priekšnieka vietniece Iveta Smoča. Policija neatklāj, vai izdosies pierādīt, ka avārija izraisīta reibumā.

Ja pierādīsies U. Spaļa vaina nodarījumu slēpšanā, viņu atlaidīs no darba policijā. «Tā tas notiek — mēs pa mazumiņam krājam labos darbus un lēnām ceļam policijas prestižu, bet tad vienā dienā viss labais, ko mēs pa gadu esam sastrādājuši, tiek aizmirsts, un mēs atkal esam negodā,» piebilda J. Kovaļonoks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu