Kriminālprocesā par Latvijas pasu viltošanu un izmantošanu aizdomās tur deviņus cilvēkus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Drošības policija (DP) veic izmeklēšanu kriminālprocesā par Latvijas pilsoņu pasu viltošanu un izmantošanu. Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām ir atzītas deviņas personas, starp kurām ir arī vairākas valsts amatpersonas, portālu «Apollo» informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.  

Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka personas viltoja dokumentus, kas kalpo par pamatu pasu izsniegšanai, tostarp pirmsuzskaites veidlapas un Latvijas pilsoņa iesniegumus, kā rezultātā personām tika izgatavotas un izsniegtas Latvijas pilsoņu pases personām, kurām uz to nebija likumīgas tiesības. No lietas materiāliem izriet, ka par pasēm maksāta nauda.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, iespējams, pases nelikumīgi varētu būt izsniegtas vairāk nekā 100 cilvēkiem. Iespējams, nelikumīgi izsniegto pasu īpašnieki ir NVS pilsoņi, tai skaitā pases varētu būt pārdotas atsevišķiem Krievijas pilsoņiem, kuri vēlāk iegādājušies nekustamos īpašumus Jūrmalā, liecina neoficiāla informācija.

Latvijas Neatkarīgās televīzijas ziņu raidījuma rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka īsta Šengenas zonas valsts pase melnajā tirgū varētu maksāt no 40 000 līdz 100 000 eiro (no 28 110 līdz 70 280 latiem). Līdz ar to šī varētu būt vērienīgākā kukuļošanas lieta Latvijā, ziņoja televīzijas raidījums.

Kriminālprocess klasificēts par Latvijas pilsoņu pasu viltošanu un izmantošanu, kas izdarīts atkārtoti mantkārīgā nolūkā, kā arī kukuļņemšanu, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Šobrīd divām personām piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pārējiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kriminālprocesā tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana.

Latvijā pasu izdevējiestāde ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka kriminālprocesā varētu būt iesaistīti PMLP esošie un bijušie darbinieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu