Vai prezervatīvu iegādājies?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Leģenda prezervatīva izgudrošanu piedēvē angļu ārstam Kondomam (XVII gs.). Bet zinātnieki ir pierādījuši, ka prezervatīvus izmantoja jau ēģiptieši. Viņi tos gatavoja no auduma vai papirusa.

Pirmais līdz mūsdienām saglabājies prezervatīvs — futrālis no dzīvnieka zarnām — attiecināms uz 1640. gadu. Tas atrasts Birmingemā (Anglija).

Starp citu, tāpat kā bruņinieku bruņas, ko mūsdienās ar grūtībām var uzvilkt vienpadsmitgadīgiem pusaudžiem, arī senie prezervatīvi izskatās miniatūri. Acīmredzot ir pareizs speciālistu viedoklis, ka, salīdzinot ar senčiem, mūsdienu vīriešiem ir gigantiski peņi. Vai arī izsargāšanās līdzekļi ar laiku vienkārši sažuvuši. Šķiet, mums visiem laikam vairāk patiktu pirmais variants, vai ne?

Mūsdienīgo izskatu prezervatīvi ieguva ne pārāk sen — tikai XIX gadsimta 30. gados pēc gumijas vulkanizācijas tehnoloģijas izstrādes.

Patlaban pasaulē izgatavo 11 miljardus lateksa izstrādājumu gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu