Iemīlēšanās — ēsma uz atkarības āķa

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Knāķis

Ja patiešām vēlamies sastapt un laulībā nepazaudēt Mīlestību, mums vispirms jāsaprot tās patiesā būtība, uzskata grāmatas «Kā saglabāt mīlestību laulībā» autors psihologs Mihails Ļežepjokovs.

Kad iemīlamies pirmo reizi, domājam, ka šīs jūtas ir uz mūžu. Pēc tam iemīlamies jau citā cilvēkā un ceram, ka šoreiz nu gan tā ir īstā Mīla. Bet diemžēl cerības izkūp kā dūmi... Un, iespējams, tā arī dzīvojam no vienas iemīlēšanās līdz nākamajai, bet īstās Mīlestības kā nav, tā nav. Rodas jautājums: vai pieņēmums, ka iemīlēšanās ir Mīlestības priekšvēstnesis, ir patiess? Kas ir tas emociju kokteilis, kas rodas starp diviem mīlniekiem pēc pirmā gaišā iemīlēšanās viļņa?

Bezdibeņa malā

Reiz dzīvoja Pēteris un pēkšņi iemīlējās Katē. Pazaudēja miegu, līdz ar to arī svaru (un būtu labi, ja tikai lieko), pēkšņi viss viņam krīt no rokām laukā, un galvā viena, bet liesmojoša kaislība. Pēteris kļuvis apsēsts ar ideju iepatikties Katei. Un neviens viņam nesaka: «Atjēdzies! Tu esi slims!» Tieši otrādi, apkārt visi līksmojas: «Iemīlējies? Fantastiski! Izbaudi dzīvi! Kā mēs tevi apskaužam!»

Bet Pēteris ne tikai ir pienācis pie bezdibeņa malas, viņš jau ir izstiepis kāju, lai spertu savas dzīves pēdējo soli. Nepaspēsim pat acis samirkšķināt, kā viņš jau būs pazudis nebūtībā. Un ne tāpēc, ka viņš ir nenormāls vārgulis, bet tāpēc, ka tas viņam ir asinīs; tā rīkojās arī viņa senči neatbildētas mīlestības dēļ. Cilvēka psihe nepanes tādu pazemojumu.

Iemīlēšanās — baiļu filiāle

Cilvēkam ir iespēja atvērties Mīlestībai. Atklāt to visur; sevī pašā, sev apkārt. Bet tas neizdodas, jo pārāk liels ir baiļu spēks. Baiļu, kā arī visa, ko tās izraisa spēks: aizvainojums, greizsirdība, skaudība, atriebība...

Diemžēl arī iemīlēšanās, kuru daudzi jauc ar patiesām jūtām, savā būtībā nav nekas cits kā emocijas — baiļu paveids. Savukārt emocijas, kā rakstījām iepriekšējā «Sarunu» numurā, mūsu ķermenī izsauc hormonālu reakciju un izraisa ķīmisku atkarību. Mēs visi savā veidā esam emocionāli narkomāni.

Bailes ir pati briesmīgākā atkarība, un tajā cilvēki atrodas jau no dzimšanas. Mūsu personības pašos pamatos ir saindētas ar bailēm no nāves. Bet šis dabas spēks ir neuzveicams, daudz pārāks par cilvēku. Taču cilvēks ir nesamierināms, un savu cīņu vērš pret vājāku pretinieku — pret sev līdzīgiem. Iemīlēšanās ir viens no viņa cīņas laukiem.

Bailes, kas piesegtas ar mīlestības masku, darbojas sevišķi nekaunīgi. Cilvēks, kurš līdz ausīm iemīlējies, ir daudz ievainojamāks, jūtīgāks pret stresu. Viņa apziņa ir kaislības apdullināta, un viņš nespēj adekvāti novērtēt realitāti. Cilvēks ir kļuvis vājš un parasti arī pats saprot, ka ir iekritis, kļuvis atkarīgs.

Bet pret atkarību mums ir īpaša attieksme — būt atkarīgam ir vājums, un par to ir jākaunas. Mīlestības svētku vietā visbiežāk sākas panika: kā pateikt, ko pateikt, izsmies — neizsmies, sapratīs — nesapratīs, atbildēs vai ne... Tā arī rodas bailes — vienādi sievietēm un vīriešiem — nonākt tādā lomā, kad tavu vājumu otrs var izmantot savās interesēs, pazudinot tevi.

Karš divatā

Cilvēka apziņā valda maldīgs pieņēmums: ja divi cilvēki ir kopā, tad tā jau ir Mīlestība. Realitāte liecina pavisam ko citu: kad starp cilvēkiem izveidojas tuvas attiecības, katrā no viņiem ieslēdzas cīņas mehānisms. Iemīlēšanās atkarībai baiļu dēļ klāt piejaucas personību cīņa: kurš kuram liks sevī iemīlēties vairāk, tādējādi panākot savu pārspēku šajā divkaujā.

Tradicionāli pieņemts uzskatīt, ka vīrietis sev izvēlas sievieti ģimenes veidošanai. Bet dabas programma apliecina ko citu: vīrietis izvēlas sev sievieti, jo viņam radusies seksuāla emocija. Atšķirībā no vīrieša sieviete, seksuālas attiecības veidojot, vismazāk domā par baudu — visa viņas būtība jau no paša sākuma ir vērsta uz laulību.

Pirmslaulības spēles ir sava veida maskarāde, viltīgs veids, kā iemidzināt pretinieka modrību. Iedomājieties vīrieti kā kareivi, kurš nepārtraukti ir gatavs cīnīties ar pretinieku, bet uz kādu mirkli kļūst labsirdīgs un uzmanīgs, lai garantētāk sasniegtu savu gala mērķi. Arī sievietes tā dēļ, lai vīrietis ar viņām apprecētos, var uz laiku nolikt savus ieročus. Vīrieši arī ārēji visādi izdarās seksa dēļ, bet iekšēji viņi ir gatavi pārtraukt attiecības, tiklīdz viņu brīvība tiks reāli apdraudēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu