"Mednieki" ir lācim uz pēdām; atrasts pēc mielošanās dārzā

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Līgatnes dabas parks

Lācis ir netālu no savas mītnes vietas - viņš aizklīdis aptuveni kilometra attālumā no voljera. Lācis sākotnēji manīts viesojamies kādos dārzos, vienā pat mielojies ar āboliem. No tā brīža ķērāji lācim seko pa pēdām, taču pagaidām nav bijis izdevības viņam veiksmīgi iešaut miega zāles. Attālums vēl ir pārāk liels, tā TVnet norādīja Līgatnes dabas parka pārstāvis Rolands Auziņš. Ir cerība, ka lāci izdosies notvert jau šovakar.

Papildināts ar jaunāko informāciju

Savā starpā līgatnieši runājot, ka lācis, iespējams, pārpeldējis pāri Gaujai. Lāču pazinēji gan šādu iespēju nepieļāva, viņi ir pārliecināti, ka lācis nekur tālu nav aizgājis, par to liecinot arī fakts, ka pazudis izliktais medus ar šūnām, tā ziņoja LTV.

Līgatnieši par notikušo satraukumu neizrāda

Tā kā šī nav pirmā, kad Līgatnē brīvībā nokļuvis kāds lācis, vietējie iedzīvotāji ir mierīgi un par notikušo nesatraucas, tā TVnet atklāja Līgatnes informācijas centra administratore Katrīna Šteina. Vienīgie, kas par notikušo bija nedaudz pat nobijušies, ir kādi ārzemnieki, kas bija plānojuši doties uz parku ekskursijā. Taču pēc notikušā viņiem šī iespēja tika liegta.

Ārzemnieki arī no medijos dzirdētā pat domājuši, ka šī ir kāda ārkārtas situācija. Taču pašu līgatniešu ikdienu notikums nav mainījis un gandrīz katrs devies savās gaitās.

Līgatnes novada dome lūdz iedzīvotājus un viesus, ogotājus sēņotājus un dabas vērotājus atturēties no dabas taku teritorijā esošo mežu apmeklējuma.

Lācis izmuka naktī uz 18.augustu no Līgatnes dabas taku voljera. Lācis izmucis pa spraugu voljera nožogojumā, ko pats, visticamāk, arī bija izlauzis.

Policija darbu pagaidām beigusi

Valsts policija (VP) pārtraukusi aktīvus izbēgušā Līgatnes lāča meklēšanas pasākumus, kas sākās jau naktī, kad kļuva zināms, ka no Līgatnes dabas taku voljera ir izmucis lācis, pastāstīja VP Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma. Šāds lēmums pieņemts pēc Dabas aizsardzības pārvaldes iniciatīvas un policijas darbinieki to nekomentē.

Tomēr policija lūdz iedzīvotājus nekavējoties informēt kārtības sargus, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija vai radušās aizdomas par iespējamo lāča atrašanās vietu. Lūgums zvanīt 110, 112 vai personīgi vērsties tuvākajā policijas iecirknī.

Iedzīvotājiem joprojām ir jāuzmanās - notiks klusā gaidīšana

Dienas laikā Līgatnes dabas takās saradies par daudz interesentu, bet pašlaik parks esot absolūti kluss un mierīgs, to pametuši visi cilvēki, izņemot Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistus, kuri noslēpušies zārdos novēro perimetru un gaida lāci atgriežamies.

Vakarā vietās, kur lācis visvairāk apgrozās, tiks izliets medus, kam vajadzētu dzīvnieku pievilināt. Ja lācis kādā no šīm vietām parādīsies, viņam tiks iešautas miega zāles. Pēc tam tiks izsaukti papildspēki ar transportu un lācis tiks nogādāts atpakaļ voljerā.

Lai lāča turpmākā meklēšana nenotiktu haotiski, pieņemts lēmums izplatīt vienu telefona numuru - 29433226 - uz kuru zvanīt gadījumā, ja kāds no iedzīvotājiem lāci ierauga. Šajā gadījumā būs iespēja ātri reaģēt un darīt visu, lai dzīvnieku noķertu.

Pa nakti lāča meklētāji tumsas dēļ neko daudz nevarēs iesākt, vēl nav domāts, kā rīkoties rīt.

Gaujas nacionālā parka teritorijā vairs nebūs iespējams nodrošināt visu ceļu bloķēšanu. Pie galvenajiem tūristu apskates objektiem vakarā būs cilvēki un iedzīvotājus, kuri, iespējams, neko nav dzirdējuši par izbēgušo lāci, brīdinās. Tomēr atbildīgie ir pārliecināti, ka tuvākajā apkārtnē par izbēgušo lāci informēti ir visi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu