Alauksta ezerā vairs netiek novērota zušu bojāeja

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Alauksta ezerā vairs netiek novērota zušu bojāeja, tomēr zušu nāves iemesli joprojām nav zināmi, pavēstīja Vecpiebalgas novada pašvaldības izpilddirektors Hugo Duksis.

Viņš informēja, ka pašlaik tiek veikts pastiprināts ezera monitorings un zušu bojāeja ir rimusies, tomēr nav zināms, kādēļ tie augusta sākumā ezerā masveidā gāja bojā. "Pašvaldība vēl nav saņēmusi oficiālus veikto analīžu rezultātus, tomēr no analīžu veicējiem mēs saņēmām mutisku informāciju, ka zušu bojāejas iemesls nav zināms," sacīja Duksis.

Duksis norādīja, ka bojāgājušo zušu vākšanā bija iesaistījušies pašvaldības pārstāvji, kā arī pie ezera mītošie novada iedzīvotāji. Kopumā vairāku nedēļu laikā savākti daži simti mirušu zušu.

Jau ziņots, ka augusta sākumā Alauksta ezerā gāja bojā vairāki simti zušu. Lai noskaidrotu zušu nāves iemeslu, institūts "Bior" veica analīzes.

Aģentūrai BNS institūta "Bior" Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas vadītājs Vadims Bartkevičs pastāstīja, ka īstais zušu bojāejas iemesls nav zināms, jo par paraugiem no Alauksta ezera tika izmantoti dzīvi zuši – laikā, kad "Bior" pārstāvji bija ieradušies vākt paraugus, tiem nebija pieejami bojāgājušie zuši, kas būtu nepieciešami, lai noskaidrotu precīzākus nāves iemeslus.

Tomēr Bartkevičs atzina, ka veiktās analīzes liecina, ka zuši Alauksta ezerā nevarētu būt gājuši bojā no ķīmiskā piesārņojuma – par to liecina veiktās analīzes.

Izpētot dzīvos zušus no Alauksta ezera, secināts, ka zuši ezerā cieš no šai zivju sugai raksturīgiem parazītiem, tomēr invāzijas forma ir viegla vai vidēja, līdz ar to iespējamība, ka daļa no ezera zušiem gājuši bojā no parazītiem, ir niecīga. Tāpat paņemtajos paraugos konstatētas zivīm kaitīgas baktērijas aeromonas, tomēr arī tās vienas pašas nevarētu izraisīt zivju bojāeju.

Alauksta ezerā zuši tika ielaisti pirms vairākiem gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu