Piečurāja, piekāva. Aizbrauca

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Dankans ir 29 gadus vecs veiksmīgs angļu IT nozares speciālists. Viņš dzīvo Londonā, bet Dankana vecāki, turīgi britu pensionāri, kā ieguldījumu nākotnei pirms pieciem gadiem Rīgas klusajā centrā nopirka plašu dzīvokli. Dankans Rīgā ierodas divas trīs reizes gadā — parasti pirms kāda drauga kāzām. «Vecpuišu ballītes visi topošie vīri rīko Rīgā. Te var riktīgi izplosīties, un policisti nav tik bargi kā Anglijā,» «Neatkarīgajai» stāsta Dankans.

Pagājušajā nedēļā, piektdien, trīs viņa tautieši — briti — Vecrīgā piekāva pašvaldības policistu, un viņš ar smadzeņu satricinājumu un citām traumām vēl divas nedēļas ārstēsies slimnīcā. Starpgadījums sācies vakarā kādā klubā, kad apmeklētāji vērsās pie pašvaldības policista, kurš dežurē Līvu laukuma informatīvajā mikroautobusā, lūdzot iejaukties konfliktā, kas kluba telpās bija izcēlies starp iedzērušiem britiem un pārējiem kluba apmeklētājiem. Sadzērušies ārzemnieki klubā bija uzmākušies cilvēkiem.

Tiesa labvēlīga huligāniem

Kad pašvaldības policists, tērpies uniformā, bet bez ieroča, piegājis pie kluba un mēģinājis noskaidrot situāciju, ārzemnieki viņam uzbrukuši, nogāzuši zemē un sākuši spārdīt ar kājām. Kautiņš risinājies uz ielas, tāpēc to pamanīja pašvaldības policisti video novērošanas kamerās un uz notikuma vietu nosūtīja pašvaldības policijas patruļas.

Policijai, iesaistot lielus spēkus, iespējamos policista sitējus izdevās aizturēt. Lai arī par viņu nodarījumu liecināja nepārprotami pierādījumi, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa sestdien nolēma atteikt abiem britiem piemērot drošības līdzekli — apcietinājumu. Aizdomās turētajiem kā drošības līdzeklis noteikta drošības naudas iemaksa — katram 8000 latu, kas viņiem esot jāsamaksā nedēļas laikā. Tūlīt pēc viņiem labvēlīgā tiesas sprieduma briti pameta Latviju.

Rīgas policija sola šo spriedumu pārsūdzēt. Neoficiālās sarunās likumsargi uzsver, ka tiesas lēmums apgrūtina policistu darbu, jo tagad, ja briti neliksies par izmeklēšanu ne zinis, izmeklētājiem būs grūti saprātīgos termiņos veikt izmeklēšanu. «Ja negribēja uzreiz britus gluži arestēt, varēja piemērot citus drošības līdzekļus, piemēram, aizliegumu izbraukt no valsts,» skaidroja likumsargs.

Policistus vajadzēs apbruņot

Aizdomās turamie briti ir aptuveni 30 gadus veci. Viens no viņiem strādā celtniecības sektorā, otra darba gaitas ir saistītas ar kādu autorūpnīcu. Savu vainu policijai tūristi kategoriski noliedz, apgalvojot, ka neko par minēto kautiņu nezinot. Visi trīs briti aizturēšanas brīdī bija vismaz 1,5 promiļu lielā alkohola reibumā.

Pēc notikušā Rīgas Pašvaldības policija (RPP) gatavojas apbruņot arī tos policistus, kuri dežurē infobusiņos. RPP priekšnieks Jānis Geduševs «Neatkarīgajai» pastāstīja, ka šiem likumsargiem tiks iedoti asaru vai piparu gāzes baloniņi. «Mēs aicinām ikvienu rīdzinieku, kurš redz tūristus ālējoties, nestāvēt malā, bet tūlīt ziņot policijai. Mēs atbrauksim un novērsīsim nekārtības. Jo stingrāk pret huligāniem vērsīsimies, jo agrāk viņi sapratīs, ka šī nav tā zeme, kur var darīt, ko grib,» ir pārliecināts J. Geduševs.

Kopumā šogad Rīgas centrā policijā uzsākti vairāki kriminālprocesi par krimināla rakstura noziegumiem, kurus veikuši deviņi ārzemnieki (no tiem divi ir briti, kuri uzbruka pašvaldības policistam). Rīgas reģiona policijas pārvaldes Centra iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītājs Ēriks Treļs aicina nedalīt tūristus britos un pārējos. «Pēdējā laikā ārzemnieku aktivitātes ir samazinājušās — Vecrīgā norīkotas vairākas policistu patruļas, un tūristiem ir pievērsta lielāka uzmanība,» skaidro Ē. Treļs.

Atriebjas par viesstrādniekiem?

Laikrakstam «The Baltic Times» kāds īrs paskaidrojis, kāpēc Britu salu iedzīvotāji Rīgā slikti uzvedas: «Viņi (latvieši, lietuvieši un igauņi) ir okupējuši mūsu valsti un piečurājuši to, mēs tikai atdarām ar to pašu.» Bet kāds cits pilsētas viesis no Dublinas savu tautiešu neglīto uzvedību skaidroja ar dzeršanu, apgalvojot: «Ja vien kaut kur pilsētā būs alus, īrs to dzers.»

Rīga ir nolēmusi cīnīties pret pilsētas viesu huligānisko uzvedību, raksta «The Baltic Times». Jau lidostā grupas no Īrijas un Lielbritānijas informē par to, kāda uzvedība ir vai nav pieņemama, bet daudzi Rīgas bāri un klubi jau pie durvīm ir izvietojuši zīmi «nē — vecpuišu ballītēm». Tāpat ir vērojama tendence, ka bāros un klubos izvairās ielaist lielas īru vai britu vīriešu grupas.

«Viesi paliek viesi, mēs nevaram viņiem aizliegt uzturēties viesnīcā,» saka viesnīcas «Reval Hotel Latvija» mārketinga vadītāja Aiga Smilgzieda. Lai arī viesnīcā apmetas daudz britu dzērājtūristu, lielas problēmas viņi nav sagādājuši. «Tūristi nav pastrādājuši neko tādu, ka būtu jāsauc policija un ko mēs nevarētu tāpat atrisināt. Pēdējā laikā gan britu jauniešu kompānijas viesnīcā apmetas arvien mazāk,» piebilst A. Smilgzieda. Tas tiek skaidrots ar kraso cenu pieaugumu Latvijā, kā arī ar to, ka, vienreiz pabijuši Latvijā, angļu vecpuiši izklaidei izvēlas citas valstis. «Arhitektūra un vēsture viņus neinteresē, bet izklaides sadārdzinājušās, tāpēc viņi šeit vairs tik daudz nebrauc,» rezumē viesnīcas pārstāve.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu