Sekss pret sāpēm

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Dažas sievietes seksu mēdz uzskatīt par lielisku pretsāpju līdzekli.

Tuvība ar mīļoto emocionāli paceļ spārnos, kas ietekmē fiziskās sajūtas, mīlēšanās atbrīvo no sasprindzinājuma, turklāt orgasma laikā izdalās baudas hormons, kas darbojas kā pretsāpju līdzeklis. Šos mīlēšanās pozitīvos aspektus var izmantot, ja pēc dienas stresa sāp galva.

Lai samazinātu mēnešreižu sāpes, labāk izvēlēties citas metodes, kas darbojas efektīvāk un pareizāk. Citu infekciju un saslimšanu risks, mīlējoties mēnešreižu laikā, ir pārāk augsts, lai atvieglotās sāpes uzskatītu par lielu ieguvumu.

Mēnešreizes un grūtniecība?

Ja netiek lietoti kontracepcijas līdzekļi, aktuāls var kļūt jautājums, vai mēnešreižu laikā iespējama grūtniecības iestāšanās.

Tā tam nevajadzētu notikt, jo dzemdes iekšējais slānis noārdās. Tomēr prakse liecina par ko citu. Dažas pacientes apgalvo, ka palikušas stāvoklī tieši menstruāciju laikā. Tāpēc vienmēr jāizmanto prezervatīvs, kas pasargās ne tikai no nevēlamas grūtniecības, bet arī no infekcijām.

Tad — jā vai nē mēnešreižu laikā?

«Es nevaru aizliegt, bet nevaru arī ieteikt mīlēties menstruāciju laikā. Sievietei, ņemot vērā visus riska faktorus, tas tomēr ir nopietns lēmums,» rezumē Dace Matule.

Ja ir ārkārtīgi dedzīga vēlēšanās, vērts riskēt, ja vien ir higiēnas iespējas sakopties gan pirms, gan pēc dzimumakta, un tiek izmantots prezervatīvs. Nekādā gadījumā nevajadzētu ievērot muļķīgās pamācības, kas atrodamas internetā, piemēram, pirms seksa maksimāli dziļi makstī ievadīt tamponu un pēc tam strauji to izraut.

Ja no dzimumakta klasiskajā izpratnē menstruāciju laikā atsakās, tas nenozīmē, ka jāaizmirst par labsajūtu un seksuālo baudu. Piemēram, orgasms, kas sācies klitorā, nevar ietekmēt endometriozi un izraisīt infekcijas.

* * *

(Konsultante: Dace Matule, ginekoloģe, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas viceprezidente.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu