Parādi savas dvēseles spoguli!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Cilvēka raksturu var «nolasīt» no viņa sejas. Tāpēc, pirmo reizi satiekot kādu cilvēku, īpaša uzmanība tiek pievērsta viņa sejai. Tās izteiksme atspoguļo cilvēka emocijas.

Īpaša nozīme ir mutes kaktiņu un uzacu stāvoklim. Skatoties uz otra cilvēka seju, mēs atpazīstam sešas galvenās emocijas: prieku, skumjas un bēdas, pārsteigumu, bailes, dusmas un riebumu.

Prieks aizkavē negatīvu emociju rašanos un veicina pozitīvas enerģijas uzplūdus, kā arī mazina nervu sasprindzinājumu. Prieks dod organismam iespēju ne tikai atbrīvoties no sasprindzinājuma, bet arī sagatavoties jebkuram, pat visgrūtākajam uzdevumam, kā arī mudina censties sasniegt pēc iespējas vairāk.

Skumju un bēdu galvenā funkcija ir palīdzēt vieglāk pārciest smagu triecienu, piemēram, tuva cilvēka zaudējumu vai lielu vilšanos. Skumjas parasti samazina dzīvesprieku un interesi par apkārtējām norisēm, it sevišķi par dažādām izklaidēm un izpriecām. Šī noslēgšanās sevī rada iespēju sērot par savu zaudējumu vai cerību sabrukumu, saprast, kā tas var ietekmēt turpmāko dzīvi, un, pēc tam kad atgūta senākā enerģija, kaldināt jaunus plānus.

Acīm ieplešoties pārsteigumā, cilvēks iegūst plašāku redzeslauku, kā arī spēju labāk saskatīt notiekošo. To nodrošina gaismas pieplūdums tīklenē. Tādējādi viņš iegūst vairāk informācijas par to, kas norisinās viņa acu priekšā, un viņam ir vieglāk izstrādāt piemērotāko rīcības plānu.

Izjūtot dusmas, cilvēkam paātrinās asinsrite un locekļi kļūst lunkanāki, līdz ar to kļūst vieglāk satvert ieroci vai mesties uzbrukumā ienaidniekam; paātrinās arī sirdsdarbība un izdalās vairāk hormonu — bioloģiski aktīvu vielu, kas paaugstina enerģijas līmeni un mudina uz sparīgāku rīcību.

Ja cilvēks izjūt bailes, asinis pieplūst lielajiem skeleta muskuļiem, piemēram, kāju muskuļiem, tā atvieglojot bēgšanu, — un atplūst no sejas, liekot ādai nobālēt un radot sajūtu, ka «asinis stingst dzīslās».

Nepatikas grimase visu tautību cilvēku sejās izskatās vienāda: ja viņiem nepatīk kāda objekta izskats vai smaka vai arī viņiem šķiet, ka attiecīgajam objektam piemīt netīkamas īpašības, viņi izrāda riebumu, saviebjot seju un saraucot degunu.

Mēs pazīstam un intuitīvi jūtam otra cilvēka noskaņojumu. Turklāt sievietes ir jūtīgākas nekā vīrieši. Tieši tāpēc tiek runāts par «sieviešu intuīciju». Sievietēm piemīt iedzimta spēja uztvert un atšifrēt neverbālos signālus, tāpat viņas parasti ievēro sīkas detaļas. Tāpēc tikai nedaudzi vīri spēj sekmīgi samelot savām sievām, un, tieši otrādi, lielākā daļa sieviešu var «pūst miglu acīs», vīrietim to pat nenojaušot.

Šī intuīcija ir īpaši raksturīga sievietēm, kuras audzinājušas mazus bērnus. Pirmajos bērna dzīves gados māte sakariem ar bērnu izmanto tikai neverbālo kanālu. Iespējams, tieši tādēļ sievietēm sarunas bieži izdodas daudz labāk nekā vīriešiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu