Pieburšanas trakumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Knāķis

«Lūdzu atsaukties spēcīgu cilvēku maģijā, kurš tiešām spēj pieburt otru. Tādu, kam ir šādas spējas un kas garantē rezultātu.»
(2008. gads, sludinājums interneta portālā)

Iz vēstures

1612. gads. Rīgas Kolēģijas ziņojumā aprakstīts burves sniegtais padoms, lai vīrs sievu mīlētu: «Ar dvieli ieberzē zināmo vietu un ūdeni, kur dvieli mazgā, vīram dzert dod.» Burve apgalvojusi, ka tas ir labs līdzeklis, bet sievai tas maz ko devis.

Tad viņa teikusi vienu citu mīlestības iegūšanas recepti: «Pieburšanai dodi mīļotā kreklu, kad to vēlāk sadedzināsi, pelnus izkaisīsi pie savas gultas.» Un bijusi tāda mīļotā kaislība, ka sieva to nevarējusi atturēt.

Raganu pieprasījums

Vai tā ir vēsturiska māžošanās un ļautiņu lētticība? Lai vai kā, bet popularitāte šīm lietām, ko saucam par pieburšanu, sita augstu vilni. Raganu (burvju) sniegtie padomi, novārdotās dziras, veicamie rituāli atrodami gan folklorā, gan sadzīves ainās, gan dokumentāros pierakstos, piemēram, raganu prāvas, un citos avotos blāķu blāķiem.

Liktos — mūsdienās tā ir vienīgi izklaide. Taču vārdam «ragana» pēdējā laikā atkal strauji atgriežas labskanība. Sievietes raganas esot viedas, dzīvojot saskaņā ar senču mantojumu un dabu. Vienlaikus tas ir sievišķīgas noslēpumainības plīvurs un mistiski seksuāls koķetums.

Galu galā — katrā sievietē kaut mazliet, bet ir kas raganisks. Dziedniece Anita Sijāte-Saulīte nodibinājusi pat «Raganu skolu». Saka gan, ka vīriešu pieburšanu skolā nemācīšot. Un mūsdienu raganai nav vajadzīga ne slota, ne melns kaķis, pietiekot vien ar datoru.

Raidījumā «Sirdslietu aģentūra» pirms pāris gadiem aicinājām sievietes uz atklātu sarunu par pieburšanu. Atnāca kaudzīte vēstuļu, telefons bija karsts Latvijas Radio 2 tiešraidē. Atklājās gan piebūrējas, gan tās, kas gribētu, bet nezina, kā. Atsaucās arī mīļotie un pieburtie dāmu izdarību upuri. Neviena sieviete neteica, ka tās ir tīrās muļķības.

Toties vīrieši, kuri atsaucās, tam vai nu nemaz neticēja, vai arī domāja, ka šī prasme mūsdienās vienkārši zudusi. Jāsecina, ka mūsu tautai šīs lietas nemaz nav aizmirsušās, varbūt tikai noliktas zināšanu pasīvajos apcirkņos un gaida stundu. Šajā gadījumā — stundā, kad vīriešu mirstība sasniegs kritisko punktu un nebūs laika prinčus gaidīt, buršanās varētu uzplaukt ar jaunu vilni.

Pakrīt aizliegtā augļa cienītāji

Pasaules dziednieku līgas dziedniece Silvija Pumpure teic: «Nepatīkama lieta ir pieburšana. To parasti mēģina darīt ar fotogrāfijas, sāls, cukura, ūdens, alkohola palīdzību. Kā tas notiek pēc klasiskas ezotēriskās shēmas?

Iedomājieties, ka jūs kādam iepatīkaties. Šis cilvēks ņem un iet pie piebūrējām, lai jūs iegūtu, bet jums šis cilvēks nepatīk. Ar jums sāk notikt dīvainas lietas, nesaprotat, kāpēc, jo nespējat ne normāli domāt, ne strādāt.

Rodas dažādas vibrācijas saules pinumā, nervozitāte. Piebūrējas ar vārdošanas palīdzību mēģina atdalīt ķermeni no dvēseles. Tādējādi vienā cilvēkā parādās it kā divas būtnes, kuras viena otru neklausa. Fiziskais runā par iekāri, dvēseliskais bilst pretī, ka būs labāk, ja šīs domas aizmirsīs.

Tas, kurš ir garīgi tīrs, uzvar. Bet, ja cilvēkam vienmēr bijušas tieksmes pakļauties iekārei, viņš sapinas pieburšanas valgos, var zaudēt ģimeni, mājas, visa dzīve var sagriezties otrādi. Tādēļ nekārojiet aizliegto augli.»

* * *

Fragmenti no raksta žurnālā «40Plus». Visu rakstu lasiet jaunākajā žurnāla numurā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu