IKP apjoms pērn pēdējā ceturksnī sarucis dramatiski

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2007. gadu, iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms samazinājies par 4,6%, savukārt pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2007. gada ceturksni, IKP apjoms samazinājies par 10,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

IKP lejupslīdi veicināja apjomu kritumi tirdzniecībā — par 17,2%, transporta un sakaru nozarē — par 2%, apstrādes rūpniecībā — par 11,5% un būvniecībā — par 10,9%. Liels apjomu kritums bija vērojams arī finanšu starpniecības nozarē — par 18%.

Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2007. gada ceturksni privātajā galapatēriņā izdevumi mājoklim, ūdenim un elektroenerģijai pieauguši par 38,3%, bet samazinājušies izdevumi viesnīcām, ēdināšanas pakalpojumiem — par 27,1%, apģērbiem un apaviem — par 25,7%, pārtikai — par 16,1%, atpūtai un kultūrai — par 10%.

CSP skaidro, ka kritumu salīdzināmajās cenās privātajā galapatēriņā izraisīja pirkuma apjomu samazināšanās, bet bruto pamatkapitāla veidošanu ietekmēja nefinanšu investīciju kritums par 17%.

Preču un pakalpojumu eksporta kopējo samazinājumu ietekmējis preču eksporta (64,4% no kopējā eksporta) kritums par 8,9% un pakalpojumu eksporta sarukums par 0,6%. Preču un pakalpojumu importa kopējais apjoms krities, kas skaidrojams ar preču importa (82,8% no kopējā importa) samazinājumu par 20,3% un pakalpojuma importa kritumu par 22,8%.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu