Ērces vēl nav modušās

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai gan Latvijā jau iestājies astronomiskais pavasaris, ērču aktivitātes sezona šogad vēl nav sākusies. Tomēr mediķi atgādina - pret ērču encefalītu vislabāk vakcinēties pirms ērču sezonas sākuma.

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) norādīja, ka pirmie ērču piesūkšanās gadījumi parasti tiek reģistrēti marta beigās vai aprīļa sākumā, kad ir nokusis sniegs. Ērces kļūst aktīvas, ja gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5°C.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā ilgst līdz oktobra beigām, un pēdējos divos gados būtiski pieaugusi ērču encefalīta izplatība - ja 2005.-2008.gadā sezonas laikā saslimušo skaits svārstījās no 142 līdz 184, tad 2009.gadā ar ērču encefalītu Latvijā saslima jau 328 cilvēki, bet 2010.gadā – 494.

LIC uzsver, ka vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret saslimšanu ar ērču encefalītu un to ieteicams veikt pirms ērču aktivitātes sezonas sākšanās. Vakcinācija īpaši nepieciešama cilvēkiem, kuri regulāri apmeklē mežus un krūmājus, kā arī tūristiem, kuri apmeklē ērču encefalīta endēmiskos rajonus. LIC atgādina, ka vakcinācija ir īpaši būtiska, jo no pagājušā gada Eiropas Savienībā vairs netiek lietots specifiskais pretērču encefalīta imūnglobulīns.

Sākot vakcinēšanos, jāsaņem trīs potes: pirmā un otrā pote pirmajā gadā, trešā pote - pēc gada. Pēc tam jāveic revakcinācija pēc trim līdz pieciem gadiem atkarībā no potes sastāva.

Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas, norāda LIC.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai ieraudzītu un laikus notrauktu pa to rāpojošas ērces. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Jāatceras, ka ērces var atnest mājās arī ar mežā plūktām puķēm un zariem.

Ērču encefalīta endēmiskie rajoni pasaulē lokalizējas noteiktos apgabalos, tostarp Centrāleiropā, Baltijas valstīs un Krievijā. Ar ērču encefalīta vīrusu inficētas ērces pēdējos gados konstatētas mežos un krūmājos visā Latvijas teritorijā. Noskaidrots, ka aptuveni 30% ērču, kas piesūkušās iedzīvotājiem, bijušas inficētas ar ērču encefalīta vīrusu.

Cilvēkiem, kas pēc ērces koduma inficējušies ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus - paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī -, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvassāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.

Jau pie pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Jau vēstīts, ka, analizējot epidemioloģiskās uzraudzības datus par saslimstību ar ērču encefalītu 2006.-2010.gadā, LIC noteicis, ka šogad bez maksas pret ērču encefalītu varēs vakcinēties bērni, kas deklarēti Alsungas, Pāvilostas, Dundagas, Lubānas, Rucavas, Jaunpiebalgas, Engures, Ventspils, Rojas, Mērsraga, Kārsavas, Ciblas, Krimuldas, Kocēnu, Talsu, Kandavas, Kuldīgas, Alūksnes, Rugāju, Durbes, Aizputes, Baldones, Apes, Salacgrīvas, Pārgaujas, Rēzeknes, Babītes, Raunas, Tukuma, Madonas, Saulkrastu, Gulbenes un Ķeguma novadā.

Valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pienākas arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Pārējiem iedzīvotājiem, tostarp bērniem, vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu