Atbalsta budžetu ar 9,2% deficītu no IKP

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Likumprojekts par šā gada valsts budžeta grozījumiem sagatavots, balstoties uz sākotnējām prognozēm, ka šā gada konsolidētais budžeta deficīts sasniegs 9,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tostarp centrālās valdības budžeta deficīts būs 8,2%, bet pašvaldību — 1% no IKP, liecina izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti.

Ministru kabinets pirmdien bez diskusijām atbalstīja šā gada valsts budžeta grozījumu projektu, ziņo LETA.

Finanšu ministrijā (FM) aģentūrai LETA gan pieļāva, ka, ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju, pašvaldību budžeta deficīts var pārsniegt sākotnēji prognozēto apjomu, tāpēc šīs prognozes var tikt koriģētas starp budžeta grozījumu izskatīšanas lasījumiem Saeimā.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) ministriem sacīja: esot pilnīgi skaidrs, ka šie budžeta grozījumi tiks virzīti uz Saeimu izvērtēšanai pirmajā lasījumā, savukārt uz otro lasījumu tiks gatavoti jauni priekšlikumi. Kādā apjomā un tieši kādi priekšlikumi tiks virzīti, vēl tikšot saskaņots ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Valsts budžeta grozījumu projekts paredz, ka šogad Latvijas IKP salīdzināmās cenās samazināsies par 18%.

Finanšu ministrija 2009. gada februārī atjaunoja makroekonomiskās prognozes. Prognožu sagatavošanas procesā tās tika saskaņotas ar Latvijas Banku un Ekonomikas ministriju, tika veiktas konsultācijas arī ar privātā sektora analītiķiem un Starptautisko Valūtas fondu. Prognožu izstrādē ņemtas vērā arī Eiropas Komisijas janvāra prognozes.

Makroekonomiskās attīstības scenārijs 2009. gada valsts budžeta grozījumu sagatavošanai paredz, ka 2009. gadā IKP salīdzināmās cenās samazināsies par 18%.

Ministru kabinets grozījumu projekta sagatavošanā uzdeva izdevumus atlīdzībām samazināt vidēji par 20%, tostarp pedagogu darba samaksai, Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā mērķdotācijām pašvaldību izglītības iestāžu profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu, vispārējās izglītības iestāžu un profesionālās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un Kultūras ministrijas budžetā mērķdotācijām pašvaldību mūzikas un mākslas skolu izglītības programmu pedagogu darba samaksai.

Pārējos izdevumus plānots samazināt par 40%, samazinājumam nepakļaujot izdevumus kārtējiem maksājumiem Eiropas Kopienas budžetā, Aizsardzības ministrijas iemaksas NATO un ANO, Ārlietu ministrijas budžeta programmu «Iemaksas starptautiskajās organizācijās», izdevumus valsts parāda apkalpošanai, izdevumus no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem, budžeta savstarpējos transfertus un atsevišķus Ministru kabineta noteiktus izdevumus, kā arī Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai paredzētos izdevumus.

Samazinājums aprēķināts, par pamatu ņemot finansējumu sešiem mēnešiem.

Šo pasākumu īstenošanai ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm tika uzdots plānot strukturālās reformas, tostarp institucionālās un nozaru politiku izmaiņas, paredzot izmaiņas to īstenotajās nozaru politikās, kā arī to struktūru optimizēšanu, veicot padotības iestāžu apvienošanu, reorganizēšanu, pievienošanu vai likvidēšanu, tostarp paredzot konkrētas funkcijas nerealizēšanu.

Ņemot vērā, ka budžeta grozījumos paredzēts būtisks izdevumu samazinājums, likumprojekts jāpieņem nekavējoties, lai laikus nodrošinātu ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm saimnieciskā gada precizēto pieejamā finansējuma apjomu, jo tās valsts budžeta līdzekļus var piešķirt vai saņemt tikai ar gadskārtējā valsts budžeta likumā paredzētu apropriāciju, uzsvērusi FM.

Aizsardzības ministrijai izdevumu samazinājums gaidāms par 30,8 miljoniem latu, tostarp Nacionāliem bruņotiem spēkiem — par 25,4 miljoniem latu. Finanšu ministrijai samazinājums plānots par 14 miljoniem latu, tostarp institucionālās un administratīvās izmaiņas FM centrālajā aparātā un padotības iestādēs ļaušot ietaupīt piecus miljonus latu, bet Valsts ieņēmumu dienesta darba laika pārstrukturizācija un teritoriālo iestāžu un muitas kontroles punktu optimizēšana — 3,5 miljonus latu.

Iekšlietu ministrijai samazinājums gaidāms par 10,4 miljoniem latu, tostarp izdevumu samazinājums telpu nomas maksas un komunālo izdevumu segšanai — par 4,4 miljoniem latu, bet darbinieku skaita samazināšana Valsts policijā ļaušot ietaupīt 1,3 miljonus latu.

Izglītības un zinātnes ministrijai samazinājums plānots 22,1 miljons latu, tostarp izdevumu samazinājums augstākajai izglītībai — par 9,2 miljoniem latu, izdevumu samazinājums sportam — par 3,6 miljoniem latu, bet samazinājums zinātnei — par 3,2 miljoniem latu.

Zemkopības ministrijai budžeta samazinājums gaidāms par 20,5 miljoniem latu, tostarp ministrijas iestāžu optimizācija ļaušot ietaupīt 9,3 miljonus latu, Eiropas Savienības (ES) fondu pasākumu finansēšanas pārstrukturēšana — piecus miljonus latu, bet izdevumu samazinājums nacionālajām subsīdijām — 3,2 miljonus latu.

Satiksmes ministrijai samazinājums būs par 109,5 miljoniem latu, tostarp Valsts autoceļu fondam — par 46,6 miljoniem latu, bet finansējums ES projektu apguvei tiks samazināts par 58,1 miljonu latu. Finansējums 20,4 miljonu latu apmērā gan tiks piesaistīts aizņēmuma veidā.

Labklājības ministrijai samazinājums gaidāms par 7,2 miljoniem latu, tostarp sociālie pabalsti tiks samazināti par 3,3 miljoniem latu, bet izdevumi aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem — par 1,4 miljoniem latu.

Tieslietu ministrijai samazinājums tiek plānots par 7,4 miljoniem latu, tostarp ieslodzījuma vietu darbības optimizācija došot trīs miljonu latu ietaupījumu, bet izdevumi apgabaltiesās un rajonu tiesās tiks samazināti par 1,5 miljoniem latu.

Kultūras ministrijai samazinājums gaidāms par 15,9 miljoniem latu, tostarp kultūras iestāžu optimizācija un darba samaksas samazinājums došot 4,5 miljonu latu ietaupījumu, izdevumi teātriem, Latvijas Nacionālajai operai un filmu nozarei tiks samazināti par 3,8 miljoniem latu, bet izdevumi Nacionālās bibliotēkas projekta realizācijai — par 3,3 miljoniem latu.

Veselības ministrijai samazinājums būs par 39,3 miljoniem latu, tostarp uz veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas rēķina tiks ietaupīti 31,5 miljoni latu, padotības iestāžu struktūras optimizācija un reorganizācija dos 2,3 miljonus latu, centralizēta medikamentu iegāde — 1,1 miljonu latu, bet uz rezidentu apmācību rēķina tiks ietaupīts 1,1 miljons latu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai samazinājums gaidāms par 10,8 miljoniem latu, tostarp mērķdotācijām investīcijām pašvaldībām tiks atņemti 10,6 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu