Repše lūdz Maizīti pārbaudīt iespējamās nelikumības Parex bankā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Finanšu ministrs Einars Repše lūdzis ģenerālprokuroru Jāni Maizīti izvērtēt, vai Parex bankas pārņemšanā tika nodrošinātas valsts intereses un novērstas iespējamās ļaunprātības vai nolaidība, portālu «Apollo» informēja Finanšu ministrijā.

«Ņemot vērā to, ka a/s «Parex banka» tagad ir valsts īpašumā, nepieciešams gūt skaidrību par šiem un arī citiem publiski izskanējušiem jautājumiem, lai sabiedrība gūtu pārliecību, ka bankas pārņemšanas process notika godīgi un netika pieļautas apzinātas ļaunprātības vai nolaidīga rīcība», norāda finanšu ministrs.

Ministrs lūdz Ģenerālprokuratūru izvērtēt gadījumus, kuros bankas vadošiem darbiniekiem noteikts nesamērīgi liels atalgojums un paredzētas milzīgas atlaišanas kompensācijas, kas radījis aizdomas par apzinātu mēģinājumu nodrošināt nesamērīgi lielus atlaišanas un bezdarbnieka pabalstus.

Tāpat ministrs lūdz izvērtēt, kāpēc pārņemšanas procesā netika novērsts, ka bijušie Parex bankas īpašnieki un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis vai viņu ģimenes locekļi turpināja saņemt lielus ikmēneša procentu maksājumus no ieguldījumiem bankā.

Joprojām neskaidrs ir arī jautājums, ka, neskatoties uz to, ka jau 2008. gada 8. novembrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par Parex bankas kontrolpaketes (51%) pārņemšanu un jau 11. novembrī Valsts kase veica pirmo termiņnoguldījumu bankā – 200 miljonu latu apmērā, ierobežojumi saistību izpildei Parex banka tika noteikti tikai 1. decembrī. Tas radīja situāciju, ka arī pēc faktiskās bankas pārņemšanas turpinājās naudas līdzekļu aizplūšana. Šajā sakarā ministrs lūdz izvērtēt, vai atbildīgās amatpersonas veica visu nepieciešamo, lai nodrošinātu pilnīgu līdzekļu kontroli, kā arī to, kam un kādiem mērķiem laika periodā, starp akciju kontrolpaketes (51%) iegūšanu un ierobežojumu noteikšanu naudas operācijām tika izmaksāti Parex bankas līdzekļi, tajā skaitā, valsts ieguldītie un, vai šajos darījumos nav pieļautas krāpnieciskas darbības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu