SVF: VID budžeta «apcirpšana» var samazināt valsts ieņēmumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) eksperti gala ziņojumā pēc novērtējuma vizītes nodokļu un muitas administrēšanas jautājumos norādījuši uz riskiem, kas saistīti ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) budžeta samazināšanu, portālu «Apollo» informēja VID.

«VID budžeta krasa samazināšana, kā arī darbības apgrūtinājums, ko izraisa strukturālas izmaiņas, var samazināt ieņēmumu administrācijas efektivitāti un vēl vairāk padziļināt ieņēmumu lejupslīdi,» uzsvēruši VID eksperti.

«Lai no tā izvairītos, vairākas valstis spējušas aizsargāt savas ieņēmumu iestādes no budžeta «apcirpšanas» un plaša mēroga reorganizācijas krīzes periodā,» uzsver SVF.

Kā jau iepriekš VID informējis, dienestam noteikti pamatīgi izdevumu samazinājumi, kas kopumā paredz VID budžetu samazināt par 44%, tostarp dienestā strādājošo atalgojumu samazināt par 31%. Lai iekļautos piešķirtā samazinātā finansējuma ietvaros, lielākajai daļai VID darbinieku noteikta četru darba dienu nedēļa, kā arī tiek plānots no darba atbrīvot aptuveni 25% strādājošo.

SVF eksperti VID turpmākajā darbībā iesaka koncentrēties uz šādiem pasākumiem: paredzēt nodokļu sistēmas riskus un ieviest stratēģijas risku mazināšanai; palīdzēt krīzes skartajiem uzņēmumiem to nodokļu saistību izpildē (ekonomikas atveseļošanas veicināšanai jāturpina sāktās iniciatīvas, piemēram, maksājumu termiņu pagarināšana, lai nodrošinātu, ka dzīvotspējīgie krīzes skartie uzņēmumi saņem pienācīgu atbalstu, lai varētu veikt savu pašreizējo saimniecisko darbību); nepieļaut nodokļu saistību nepildīšanas līmeņa pieaugumu (pastiprināta uzmanība jāvelta kontrabandas un nodokļu krāpšanas gadījumu apkarošanai, un par šiem gadījumiem preventīvā nolūkā jāinformē sabiedrība).

SVF eksperti arī ieteikuši turpināt paplašināt lielo nodokļu maksātāju loku, tādējādi labāk kontrolējot nodokļu maksātājus, no kuriem nāk lielākie nodokļu ieņēmumi. Attiecībā uz darbu klientu apkalpošanas jomā SVF eksperti iesaka veidot «vienas pieturas aģentūras», kur visa veida atbalsts un pakalpojumi tiktu sniegti galvenokārt mazajiem uzņēmumiem.

Iepazīstoties ar SVF ekspertu gala ziņojumu, VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns atzīst: «Visus SVF ekspertu gala ziņojumā ietvertos ieteikumus ņemsim vērā, un jau pašlaik ir daudzas iestrādes ekspertu ieteikumu ieviešanai, piemēram, tiek strādāts pie tā, lai nodokļu maksātājs ne tikai deklarētajai adresei atbilstošajā VID nodaļā varētu saņemt pakalpojumus, bet gan ikvienā VID nodaļā. Jau pašlaik dienests savu darbību koncentrē uz iepriekšēju risku analīzes metodi. Patlaban arvien mazāk efektīvas ir preventīvās metodes, tāpēc arvien lielāks uzsvars jau šobrīd tiek likts uz risku analīzes rezultātā veiktiem kontroles pasākumiem, kontrabandas un nodokļu krāpšanas apkarošanu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu