Repše atstādina VID ģenerāldirektoru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pievienots Dzintara Jakāna komentārs. Finanšu ministrs Einars Repše no amata pienākumu pildīšanas atstādinājis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu, portālu «Apollo» informēja Finanšu ministrijā.

Jakāns no amata atstādināts uz izmeklēšanas laiku, jo pret viņu ierosināta disciplinārlieta par pienākumu nepildīšanu.

Jakānam ir saglabāta amata mēnešalga un sociālās garantijas.

«Nav pieņemams, ka VID ģenerāldirektors sistemātiski un apzināti ignorē ministra uzdotos rīkojumus, tādējādi kavējot visa dienesta reorganizācijas procesu. Jakāna kunga rīcība kaitē VID tiešajam darbam kā rezultātā cieš VID klienti – visi nodokļu maksātāji,» norāda Repše.

Ministra lēmums ir pamatots ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu par amatpersonas apzinātu rīkojumu nepildīšanu, tādējādi kaitējot valsts pārvaldei.

Tā kā  Jakāns nav izpildījis ministra 14. oktobrī un atkārtoti 19. oktobrī izdotos rīkojumus nekavējoties veikt visas darbības, lai izsludinātu konkursus uz VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem līdz 21. oktobrim, kā arī rīkojumu atcelt no amatiem tos VID pārvalžu direktorus un viņu vietniekus, kuru iecelšana amatā netika saskaņota ar finanšu ministru, Repše nolēmis ierosināt disciplinārlietu.

Ar ministra rīkojumu VID ģenerāldirektoram ir uzdots līdz 29.oktobrim sniegt paskaidrojumus par norādītajiem tiesību normu pārkāpumiem disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai.

Par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju ir iecelta VID ģenerāldirektora pirmā vietniece Galvenās nodokļu pārvaldes direktore Nelija Jezdakova.

«Šādu rīcību no finanšu ministra Repšes puses jau paredzēju iepriekš. Manā skatījumā ministra kunga deklarētās vērtības valsts pārvaldē – nevainojama reputācija, publiskās pārvaldības labās prakses principi, godprātīga un apzinīga pienākumu pildīšana ir pretrunā ar ministra pēdējā laika rīcību - destruktīva un nepamatota iejaukšanās VID darbā, prettiesiska VID reorganizācijas pārņemšana un iejaukšanās nodokļu administrācijas kontroles jautājumos, klaju melu, sagrozītas un nepatiesas informācijas publiska izplatīšana un citas rīcības. Tātad, ministra publiski regulāri paustā pārliecība un vārdi nesakrīt ar viņa paša rīcību. Šī apstākļa cēloņus un motīvus es varu tikai minēt... Bet tas liek aizdomāties, vai šādi ministrs nerīkojas arī citu valstiski svarīgu jautājumu risināšanā,» norāda Jakāns.

Viņaprāt, grūti saskatīt godaprātu un apzinīgu pienākumu pildīšanu ministra rīcībā gadījumos, kad notiek politiska iejaukšanās nodokļu administrācijas darbā, par ko liecina fakti: konkrētai fiziskai personai veikta nodokļu audita uzrēķina lēmuma izvērtēšana, piesaistot pat zvērinātu advokātu, kaut gan likumā aizliegta iejaukšanās nodokļu administrācijas kontroles jautājumos; nministra rupja iejaukšanās dienesta darbā, tai skaitā rakstiski izsakot piedāvājumus VID darbiniekiem ieņemt jau nokomplektētus amatus un arī amatus vēl neesošās struktūrvienībās ar mērķi vadošajos amatos iecelt sev vēlamus cilvēkus; finanšu ministra pārstāvētās politiskās partijas biedru, piemēram, Edgara Jaunupa, kurš neieņem amatu Finanšu ministrijā, dalība ministrijas sēdēs par VID reorganizāciju un uzdevumu došana attiecībā uz VID reorganizāciju.

«Repšes tādi publiskie izteikumi kā «Valsts ieņēmumu dienests ir patversme aizdomās turamajiem», kas bija aizskarošs izteikums visiem dienesta darbiniekiem, kā arī publiski paustā klaji nepatiesā informācija, piemēram, ka dienestā strādā notiesāti darbinieki, manuprāt, ir ministra amata statusam nepieļaujami un necienīgi izteikumi,» uzskata Jakāns.

Arī no Tieslietu ministrijas saņemtais atzinums liecina par finanšu ministra klaju likumu pārkāpumiem attiecībā uz augstākstāvošas institūcijas tiesībām pārņemt pārraudzībā esošas tiešās pārvaldes iestādes lietvedībā esošu lietu, kas norāda uz finanšu ministra tiesību normu interpretāciju sev vēlamā ieskatā.

«Tā kā no šodienas esmu atstādināts no amata, aicinu ikvienu VID darbinieku būt vērīgam savā turpmākajā darbībā, saņemot rezolūcijas un uzdevumus no finanšu ministra un izvērtēt to tiesisko pamatojumu un likumību,» portālam «Apollo» Jakāna teikto pavēstīja VID Komunikācijas daļā.

Pastāv pamatotas aizdomas, ka VID vadība ir ietekmējama, trešdien LTV raidījumā «Kas notiek Latvijā?» sacīja Repše

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu