Repše: būtu bezatbildīgi šūpot valdību saistībā ar Jakāna atstādināšanu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Būtu bezatbildīgi šūpot valdību saistībā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atstādināšanu, žurnālistiem piektdien sacīja finanšu ministrs Einars Repše.

Pēc viņa paustā, tā ir koalīcijas atbildība, vai Jakāna atstādināšana varētu ietekmēt valdības stabilitāti un viņa atrašanos finanšu ministra amatā.

Repše nezināja teikt, kādēļ Tautas partija tik asi reaģējusi uz Jakāna atstādināšanu, taču uzsvēra, ka Latvija ir demokrātiska valsts un ir jāizskauž prakse, ka atsevišķas valsts iestādes ir «partijām piederoši feodāli cietokšņi».

Repše uzsvēra, ka viņš ieņem finanšu ministra amatu nevis tādēļ, lai vienkārši atsēdētu laiku, bet lai risinātu problēmas.

Finanšu ministrs pastāstīja, ka VID ģenerāldirektors atstādināts saistībā ar problēmām dienestā un Jakāna atteikšanos no ministra rīkojumu pildīšanas un, tādēļ ka dienests ir tieši pakļauts finanšu ministram, viņam jāuzņemas atbildība par VID darbu.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Repše uz dienesta izmeklēšanas laiku no amata atstādināja Jakānu. «Nav pieņemams, ka VID ģenerāldirektors sistemātiski un apzināti ignorē ministra uzdotos rīkojumus, tādējādi kavējot visa dienesta reorganizācijas procesu. Jakāna kunga rīcība kaitē VID tiešajam darbam, kā dēļ cieš VID klienti - visi nodokļu maksātāji,» uzsvēra Repše.

Savukārt Jakāns izplatītajā paziņojumā norāda, ka Repšes rīcība nesakrīt ar viņa sludinātajām vērtībām - nevainojamu reputāciju, publiskās pārvaldības labās prakses principiem, godprātīgu un apzinīgu pienākumu pildīšanu. Viņaprāt, ministrs prettiesiski pārņēmis pārraudzībā esošas tiešās pārvaldes iestādes lietvedībā esošu lietu.

VID izveidots 1993.gadā, un tā galvenais uzdevums ir nodokļu iekasēšana. VID arī atbild par muitas nodevām un nodokļiem par starptautisko tirdzniecību. Dienests ir pakļauts finanšu ministram.

Ziņots arī, ka Segliņš piektdien intervijā Latvijas Radio atzinis, ka pagaidām viņam pietrūkst plašākas informācijas par notikušo saistībā ar Jakāna atbrīvošanu, tomēr pauda pārliecību, ka šis pavērsiens nevarētu būt par iemeslu koalīcijas nestabilitātei un valdības krišanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu