Tirgo biļetes uz vietu, kur, iespējams, nokrita meteorīts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/«Apollo»

Pirms neilga laika kāda sieviete sākusi prasīt viena lata ieejas maksu no interesentiem, kuri vēlas apskatīt vietu, kur vakar, iespējams, nokritis meteorīts.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja biļešu pārdevēja Larisa Gerasimova, viņa esot īpašniece zemei, uz kuras, iespējams, nokritis meteorīts. Naudu sieviete vēlas iekasēt, lai segtu ceļa uzturēšanas izdevumus.

Viņa uzsvēra, ka kopš vakardienas vakara uz vietu, kur, iespējams, nokrita meteorīts, dodas ļoti daudz interesentu un ceļš ir izdangāts.

Biļetes, kuras sieviete tirgo, esot reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā, apgalvoja Gerasimova, piebilstot, ka specdienestu darbiniekiem ieeja esot bez maksas.

Kā novēroja aģentūra LETA, uz notikuma vietu ieradušies desmitiem interesentu, kuri vēlas apskatīt iespējamā meteorīta atstātās pēdas.

Jau ziņots: Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta ģeologs Dainis Ozols secinājis, ka Mazsalacā it kā nokritušais meteorīts ir tikai ķīmisku savienojumu izdedži, bet platā bedre izrakta cilvēku rokām.

Kā aģentūrai LETA sacīja Ozols, kurš šorīt plkst. 9.00 ieradies notikuma vietā, 10–12 metru platā bedre acīm redzami izrakta cilvēku rokām, un tajā sadedzināts salpetris ar sēru.

Viņš pieņem, ka, visticamāk, kāds izdomājis pajokot, bedrē sadedzinot savienojumus, nofilmējot un izplatot tālāk informāciju par nokritušu meteorītu. Pati bedre, pēc Ozola domām, gan nav rakta šādam nolūkam, jo tas prasītu pārāk lielu darbu, turklāt tad dedzinātājs būtu vairāk centies imitēt meteorīta radīto sprādzienu.

Ģeologs pagaidām izdedžu paraugus nav paņēmis, jo pašlaik devies divu dienu pārgājienā ar skolēniem, tomēr pieļauj, ka varētu to darīt, lai precīzāk izpētītu, kas tieši bedrē sadedzināts. «Būtu interesanti papētīt,» piebilda Ozols.

Jau ziņots, ka bažas par Mazsalacā esošā objekta izcelsmi ir arī Latvijas Universitātes Astronomijas institūta speciālistam Ilgonim Vilkam, kurš ir izbrīnīts, ka meteorīta radītajā krāterī deg uguns, jo parasti pēc sadursmes ar zemi notiek sprādziens un meteorīta šķembas tiek izkaisītas apkārtnē.

Patlaban uz Mazsalacu devusies zinātnieku grupa divu ģeologu un divu astronomu sastāvā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu