Ekspertu komanda: meteorīts nav īsts, tā veidotāji pamatīgi pastrādājuši

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ģeologi kopā ar kolēģiem no Tartu universitātes pirmdien pēcpusdienā izvirzījuši oficiālo versiju — [s:28395], nav meteorīts, krāteri, visticamāk, jau iepriekš izrakuši cilvēki.

Kā portālu «Apollo» informēja Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes Ģeoloģijas nodaļas vadītājs Ģirts Stinkulis, «meteorīta» un tā «krātera» radītāji tajā ieguldījuši pamatīgu izdomu un darbu. «Zinātniekiem nācās krietni vien nopūlēties, lai atklātu, ka tas nav īsts,» sacīja Stinkulis un piebilda, ka tam bijusi nepieciešama apmēram stundu ilga notikuma vietas apskate.

Ekspertu viedoklis esot viennozīmīgs. Uz krātera malām viņi atklājuši arī lāpstu pēdas, arī krātera proporcijas ir aizdomīgas. «Valnis ir par augstu, tā dziļums — par lielu,» sacīja Stinkulis.

Arī Tartu universitātes speciālisti, kuriem ir pieredze īstu krāteru pētīšanā, ir vienisprātis, ka krāteris izrakts cilvēku rokām. «Tie noteikti bijuši vairāki cilvēki,» sacīja Stinkulis.

Jautāts, kādēļ un kas varētu būt ko tādu pastrādājis, ģeologs «Apollo» sacīja: «Grūti pateikt. Varbūt kāds vēlējās popularizēt savu reģionu, piesaistīt tūristus. Jebkurā gadījumā — tie, kuri to izdarījuši, ir pamatīgi pastrādājuši.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu