Politologs: bez Šķēles TP vēlēšanās negūtu vēlamos rezultātus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Bez jauna partijas vadītāja Andra Šķēles personā, visdrīzāk, Tautas partija (TP) 10.Saeimas vēlēšanās vēlamos rezultātus negūtu, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Ivars Ijabs.

Viņš uzskata, ka TP reitingi, pateicoties jaunajam tās vadītājam, augs, tomēr partija vairs negūs tikpat augstus vēlēšanu rezultātus, kā tas bijis 8. un 9.Saeimas vēlēšanās. Valdībā un parlamentā, visdrīzāk, partija tiks, bet bez Šķēles partija nākamajās vēlēšanās varētu piedzīvot galīgu sakāvi, domā eksperts.

Šķēles ievēlēšana partijas priekšsēdētāja amatā nav pārsteigums, uzskata Ijabs, un viņa atgriešanās partijai ir nozīmīga. Ijabs jaunajā partijas vadītājā saskata krietni gudrāku cilvēku, nekā pēdējo gadu TP vadītāji.

Pēc politologa domām, pagaidām Šķēle mēģinās «iemidzināt» partneru un pretinieku uzmanību, izvēloties mērenu taktiku, jo arī TP valdē par saviem tuvākajiem līdzgaitniekiem viņš izvēlējies konstruktīvus un mērenus politiķus ar lielu pieredzi valdībā un parlamentā. Tie ir politiķi, kuri sabiedrībā un oponentos neizraisa riebumu, nepatiku vai pārlieku piesardzību. «Vismaz pirmajā mirklī [Šķēle] nav nācis nest naidu,» novērojis Ijabs.

Kā uzskata Ijabs, arī savā uzrunā partijas biedriem Šķēle sevi atklājis kā pietiekami gudru politiķi. Viņa runa bijusi izsvērta un Ijabs pat uzskata, ka pēdējo gadu laikā tik izsvērtu un pārdomātu runu politiķu aprindās nav bijis. Daudzas lietas viņa runā bijušas pamatotas, taču atsevišķas frāzes bijušas «īpaši smieklīgas», piemēram, tās, kurās Šķēle mēģinājis it kā atbrīvot TP locekļus no atbildības par atsevišķiem valdības pieņemtajiem lēmumiem.

Tai pat laikā kā pozitīvu iezīmi Ijabs minēja to, ka TP vadītājs necentās apvainot vai gānīt premjera Valda Dombrovska (JL) vadīto valdību.

Kā ziņots, vakar notikušajā TP 12.kongresā par partijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Šķēle, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu.

Kongresā tika ievēlēta arī jaunā TP valde, un tajā turpmāk darbosies Saeimas TP frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece, viņas vietnieks Vents Armands Krauklis, Saeimas deputāts Māris Kučinskis un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

Kā ziņots, Šķēle savā uzrunā TP kongresā asi kritizēja partijā notiekošo, norādīja uz TP nespēju radīt savu piedāvājumu un to aizstāvēt, kritizēja TP Saeimas frakcijas darbu, kā arī norādīja uz TP kļūdām kadru izvēlē.

Šķēle pauda pārliecību, ka Latvijas nācija ir atkal jāmobilizē jaunam darba cēlienam.

Lai Latvija kļūtu par izcilu mazas nācijas labāko piemēru, pēc Šķēles domām, ir jāpaveic pieci lieli darbi - jāatjauno tautas izaugsme, jāattīsta ražošana, jānodrošina saprātīga enerģijas apgāde, jāspēj pārvaldīt savas valsts finanses un jāsakārto valsts pārvalde.

TP līderis arī pauda, ka, būdams Ministru prezidents, mācētu izveidot sabalansētu jau 2011.gada budžetu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu