Traģiskā vilciena katastrofa Krievijā - terora akts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Piektdienas vakarā Novgorodas apgabalā nogājis no sliedēm vilciens, kas atradās ceļā no Maskavas uz Sanktpēterburgu. Katastrofā, kuru izraisīja uz sliedēm novietota mīna, gājuši bojā vismaz 39 cilvēki, bet gandrīz 100 guvuši ievainojumus, ziņo Krievijas amatpersonas.

«Mēs patiesi runājam par teroristu uzbrukumu,» aģentūra «Interfax» citē federālās izmeklēšanas komitejas pārstāvi Vladimiru Markinu. Komiteja ziņo, ka tā notikuma vietā atradusi spridzekļa šķembas.

Līdzjūtību Krievijai izteikuši arī Latvijas valsts prezidents Valdis Zatlers un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Kā ziņots, Ņevas ekspresis, kurā atradās 661 pasažieris, nogāja no sliedēm plkst. 21.34 (plkst. 20.34 pēc Latvijas laika) netālu no Uglovkas pilsētiņas, kas atrodas aptuveni 350 kilometrus uz ziemeļiem no Maskavas.

Notikuma vietā joprojām tiek meklēti cietušie, kas, iespējams, vēl iesprostoti sadragātajos vagonos.

Aculiecinieki - gan pasažieri, gan vietējie iedzīvotāji - stāsta, ka brīdi pirms vilciens noskrēja no sliedēm dzirdējuši skaļu blīkšķi. Savukārt milicija ziņo, ka notikuma vietā zem sliežu ceļa uziets liels krāteris.

Federālais Drošības dienests (FDD) ziņojumā Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, pavēstījis, ka spridzekļa jauda bijusi pielīdzināma septiņiem kilogramiem trotila.

Pagaidām neviens atbildību par uzbrukumu nav uzņēmies. Radiostacija «Eho Moskvi» gan ziņoja, ka atbildību uzņēmies neonacistu grupējums «Combat 18, taču šī informācija iegūta kāda neonacistu aktīvista blogā, kas netiek uzskatīts par uzticamu.

Katastrofas dēļ maršrutā Maskava-Sanktpēterburga aizkavēta dzelzceļa satiksme, un amatpersonas mēģina citus vilcienus novirzīt par paralēliem maršrutiem.

2007.gada 13.augustā tajā pašā maršrutā jau tika sarīkots sprādziens, kura rezultātā Ņevas ekspresis nogāja no sliedēm. Toreiz ievainojumus guva vismaz 30 cilvēki.

Varasiestādes aizdomās par sprādziena sarīkošanu aizturēja divus ingušus. Krievijas prokuratūra uzskata, ka 2007.gada uzbrukumu plānojis viens no čečenu nemiernieku bijušā līdera Šamila Basajeva līdzgaitniekiem - Pāvels Kosolapovs, kurš joprojām atrodas meklēšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu