Kā Daudze skaidro prāvās kompensācijas deputātiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

[s:29623], saņemt prāvas kompensācijas gan par dzīvojamās platības īri, gan transporta izdevumiem, gan par sarunām mobilajā tīklā.

Laikraksts «Neatkarīgā» vēstīja, ka, ņemot vērā šā brīža tirgus situāciju, deputātiem ir iespēja dzīvot glaunos dzīvokļos, katru dienu ar auto nobraukt apmēram 90 kilometrus, apmaksāt telefonsarunas 54 latu vērtībā, kā arī saņemt vēl 135 latus, kas nosaukti par reprezentācijas naudu. Turklāt šo summu var tērēt, kā vien sirds kāro.

Portāls «Apollo» lūdza Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi (ZZS) komentēt, kā tas saskan ar valsts ekonomisko situāciju.

«Dzīvojamās telpas un transporta izdevumu kompensācijas Saeimas deputātiem tiek nodrošinātas, lai deputāti no reģioniem nenonāktu nelabvēlīgākā situācijā nekā rīdzinieki, kuriem pēc ievēlēšanas nerodas papildu izdevumi par telpu īri un transportu. Tādējādi tiek nodrošinātas vienlīdzīgas pārstāvniecības iespējas deputātiem no visas Latvijas. Tā ir vispārpieņemta prakse parlamentārās valstīs ar mērķi segt papildu izdevumus, kas rodas, pildot deputāta pienākumus,» norāda Daudze.

Viņš skaidro, ka dzīvokļu kompensācijas deputātiem nav papildu ienākums, bet kompensācija par faktiskajiem izdevumiem. Šo naudu izmaksā par reālajiem īres tēriņiem, un kā pamatojumus tiem deputātiem jāiesniedz finanšu dokumenti. Jāņem vērā, ka ceturtā daļa no dzīvokļa īres maksas tiek samaksāta nodokļos.

Turklāt taupības nolūkā dzīvojamās telpas vai viesnīcas maksimālie izdevumi vienam deputātam šogad jau samazināti par 20%, bet par 30% no 1. jūlija samazināta arī sakaru izdevumu kompensācija.

Tāpat šogad jau divas reizes samazināta Saeimas deputāta amatalga. No šā gada jūlija deputāti amatalgā saņem nedaudz vairāk par pusi (54%) no likumā noteiktās summas jeb 986 latus pirms nodokļu nomaksas. No gada vidus par piekto daļu samazināta arī piemaksa par komisiju sēžu apmeklējumu, informē Saeimas spīkers.

«Runājot par citiem taupības pasākumiem, gribu uzsvērt, ka 2010. gadā Saeimas, tāpat kā citu valsts institūciju, budžets tiek samazināts un nākamgad parlamenta funkciju nodrošināšanai kopumā plānots tērēt par 22% mazāk nekā sākotnēji apstiprinātajā 2009. gada budžetā. Tas ir par 7% mazāk, nekā paredzēts šā gada budžetā pēc jau šogad veiktajiem samazinājumiem 2009. gada budžeta grozījumu laikā. Runājot par iespējām vēl vairāk samazināt kompensāciju apmēru, patlaban neviena Saeimas frakcija šādu priekšlikumu nav iesniegusi,» klāsta Daudze.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu