Slaveno tīģerēnu Klifu sūtīs pie dāmas uz Franciju (4)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slaveno Rīgas zoodārza tīģerēnu Klifu, kuram sabiedrība juta līdzi veselības problēmu dēļ un sekoja līdzi dzīvnieka atveseļošanās gaitai, jau tuvākajās dienās, 27.novembrī, sūtīs uz Bezansonas zoodārzu Francijā, kur viņu gaida gados vecāka, taču pēc dabas līdzsvarota tīģeriene, aģentūrai BNS pastāstīja zoodārza pārstāve Laura Līdaka.

Zoodārzs informēja, ka tīģerpuika Rīgā būs apskatāms vēl tikai šajās brīvdienās un pirmdien, 26.novembrī.

Rīgas zoodārzs piedalās apdraudēto sugu vairošanas Eiropas programmā (EEP) un Rīgas zooloģiskā dārza tīģeri ir vieni no vērtīgākajiem Amūras tīģeriem Eiropas nebrīves populācijā. Pēc ģenētiskā ranga vērtējuma tie ierindojas pirmajā desmitniekā. Klifs pārcelsies uz Franciju šīs programmas ietvaros.

Līdaka sacīja, ka tiks noslēgts tā saucamais pārturēšanas līgums, kas paredz, ka gadījumā, ja pāris neizveidosies, tad Klifs, iespējams, atgriezīsies Rīgā. Zoodārza pārstāve piebilda, ka tīģertēvi mēdzot braukāt pie sievām Eiropā. Tīģeri dzimumgatavību sasniedz 2,5 līdz triju gadu vecumā, taču Klifs pašlaik ir jaunāks – pusotru gadu vecs.

«Dzīvniekiem ir jāsaostās. Francijas zoodārza tīģeriene nav tik jauna, taču pēc dabas ir līdzsvarota. Nepieciešams, lai dzīvnieku vidū izveidojas harmonija,» paskaidroja Līdaka.

Pirmo reizi par Klifa likteni zooloģiskā dārza apmeklētāji uzzināja apmēram pirms gada. Amūras tīģerēns nelaimīgas sagadīšanās dēļ trešajā dzīves dienā guva traumas un nokļuva dzīvnieku kopēju un vetārstu aprūpē.

Tīģerpuikam vajadzēja pārciest vairākas operācijas pēc patoloģiskiem kāju lūzumiem. Atlabšana ritēja lēni. Lai veicinātu kaulu dzīšanu, tīģerēns tika bagātīgi lutināts ar liellopu gaļas mīkstumu, trušiem un paipalām. Lai sekmētu kalcija uzsūkšanos un stiprinātu kaulu sistēmu, barība tika papildināta ar vitamīnu un minerālvielu kompleksu. Lai veicinātu atlabšanu, tīģerēnam tika nodrošinātas sportiskas nodarbes kopā ar suni vārdā Pradu. «Kucīte godam pastrādāja un pildīja gan drauga, gan laba fizioterapeita lomu,» norādīja Līdaka.

Lai tīģerēns izaugtu par kārtīgu tīģeri – savas sugas turpinātāju, arī zoodārza darbinieki samazināja tiešo kontaktu ar tīģerpuiku.

Rudenī, saņemot programmas koordinatoru rekomendāciju par Klifa Granta nosūtīšanu uz Bezansonas zoodārzu Francijā, zooloģiskā dārza darbinieki bijuši lepni par paveikto, ka Klifa ārstēšana un pūles nav bijušas veltas, jo Klifam Grantam tiek dota iespēja turpināt savu dzimtu, kuplināt Amūras tīģera saimi.

Rīgas zoodārzs arī informēja, ka tīģerēna mammai Katrīnai nākamajā gadā paredzēts atvest jaunu tīģertēvu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu