Repše atbrīvo Jakānu no amata pienākumu pildīšanas

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Finanšu ministrs Einars Repše nolēmis atbrīvot patlaban atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu no amata pienākumu pildīšanas.

To Repše otrdien paziņoja žurnālistiem.

Par finanšu ministra lēmumu informēta arī valdība.

Repše paskaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo Jakāna disciplinārlietu izmeklēšanas laikā konstatēti pieci pārkāpumi, kas ir vērtējami kā būtiski un par kuriem pieļaujama atbrīvošana no amata.

Repše arī sacīja, ka, pieņemot lēmumu par Jakāna atbrīvošanu no amata, ņemts vērā tas, ka Jakāns jau iepriekš disciplināri sodīts, kā arī viņa rīcībā konstatējams nopietns pārkāpums - atkārtota finanšu ministra rīkojuma nepildīšana un prettiesiska rīcība, kas nerada pārliecību, ka tā netiks turpināta.

Repše sacīja, ka Jakāna vietā viņš aicinās valdību apstiprināt Nelliju Jezdakovu, kas pašreiz pilda VID ģenerāldirektora vadītāja amata pienākumus.

Finanšu ministrs arī pauda viedokli, ka valdība atbalstīs viņa lēmumu par Jakāna atbrīvošanu no amata.

Jau vēstīts, ka Jakāna disciplinārlietas izmeklēšanas komisija vienbalsīgi nolēma, ka divās disciplinārlietas epizodēs ir konstatējams disciplinārpārkāpums. Jakāns ir gan apzināti novilcinājis, gan vispār nav izpildījis ministra dotos uzdevumus, jo laicīgi netika izsludināti atklātie konkursi uz diviem VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem. Turklāt arī pēc atkārtotiem ministra atgādinājumiem šis uzdevums tā arī netika izpildīts, jo konkursus izsludināja jau VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova.

Otrs disciplinārpārkāpums Jakāna darbībā tika konstatēts, kad viņš atstādināšanas laikā vairakkārt bez saskaņošanas ar ministru vai disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju ieradās darbavietā, tādējādi neievērojot ar atstādināšanu saistītos ierobežojums, kas liedz ierēdnim pildīt pienākums un atrasties darbavietā. Svarīgi, ka Jakāns to turpināja prettiesiski darīt arī pēc tam, kad pret viņu jau tika ierosināta disciplinārlieta par šādu rīcību, norādīja Jarockis.

Jakāns savukārt uzskata, ka disciplinārlietas izmeklēšanas komisija nav konstatējusi pārkāpumus.

Starp finanšu ministru un Jakānu pastāv nesaprašanās jau vairākus mēnešus, un kopš pagājušā gada oktobra VID vadītājs no amata uz laiku ir atstādināts pret viņu ierosinātas disciplinārlietas dēļ.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID izveidots 1993.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu