Uzlabota zoodārzā mītošās lācenes Grietas dzīves kvalitāte (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Zooloģiskā dārza Kadjakas lāču aplokā pēc rekonstrukcijas būtiski uzlabota tā iemītnieces lācenes Grietas dzīves kvalitāte, šodien rekonstruētā aploka svinīgās atklāšanas pasākumā aģentūrai LETA teica zoodārza attīstības projektu vadītājs Edgars Vītols.

Viņš norādīja, ka pirms 30 gadiem veidotais aploks ir pārbūvēts tā iepriekšējos izmēros, taču ievērojami uzlaboti tā iemītnieces dzīves apstākļi, kā arī palielināta apmeklētāju drošība.

Aploks ir piemērots vienam lācim. «Atbilstoši dzīvnieku labturības prasībām tas ir mazs, taču mēs centāmies to maksimāli aprīkot, padarot lāča dzīvi interesantāku,» izteicās Zooloģiskā dārza attīstības projektu vadītājs, norādot, ka atjaunotajā aplokā ir izveidotas alas, kurās paslēpties no lietus vai saules, ir noņemta viena kārta betona un izveidoti paaugstinājumi, lai lācene varētu redzēt pāri aploka malai, kas dzīvniekam ir psiholoģiski svarīgi.

Savukārt apmeklētāju drošībai un arī ērtībai ir izveidota stiklota marga, kas ļauj lāci redzēt, taču tās augstums neļauj iekrist aplokā. Vītols pastāstīja: lai neprovocētu kāpšanu, ir izveidoti divi skatu laukumi, kur aplokā notiekošo var redzēt mazi bērni un cilvēki ratiņkrēslos.

«Mēs apzināmies, ka šai stikla sienai ir savi trūkumi, piemēram, aukstā laikā tā aizsvīst un redzamība ir apgrūtināta. Taču mēs ceram uz apmeklētāju sapratni,» bilda Vītols.

Zooloģiskā dārza attīstības projektu vadītājs pastāstīja, ka patlaban aplokā mīt Kadjakas lācene Grieta un jaunus iemītniekus tur ievietot nav plānots.

«Gadījumā, ja Grieta beigs savas darba gaitas, šajā aplokā tiks izmitināts blakus aplokā dzīvojošais baltais lācis Romeo, un tad viņš dzīvos abos aplokos - gan savā, gan Grietas,» stāstīja Vītols.

Kā norādīja Vītols, šomēnes pabeigtā aploka rekonstrukcija sākusies martā un notikusi ar mobilo iekārtu tirdzniecības uzņēmuma «DT Mobile» atbalstu. «Sākotnēji «DT Mobile» Zooloģiskajam dārzam piešķīra 8000 latu, un ar šo summu sākām aploka rekonstrukciju. Galvenais ir sākt, pēc tam jau turpināt ir vieglāk,» uzsvēra Vītols, piebilstot, ka kopumā rekonstrukcija izmaksājusi apmēram 40 000 latu.

Savukārt «DT Mobile» valdes priekšsēdētājs Uldis Priedītis atklāšanas pasākumā žurnālistiem pastāstīja, ka sadarbība starp uzņēmumu un Zooloģisko dārzu ilgst desmit gadus un uzņēmums to uzskata par veidu, kā pateikties saviem klientiem un sabiedrībai.

Rekonstruētais Kadjakas lāču aploks ir dāvana Rīgas Zooloģiskajam dārzam 100 gadu jubilejā.

Tāpat atklāšanas pasākumā tika sveikti «DT Mobile» un Zooloģiskā dārza rīkotā radošā konkursa sākumskolas klasēm «Sveiciens lāčiem jaunajās mājās» uzvarētāji. No 150 klasēm, kas piedalījās konkursā, par uzvarētājām tika atzīta Līvānu novada Jaunsilavas pamatskolas 2.klase, Jēkabpils 3.vidusskolas 3.a klase un Virgas pamatskolas 4.klase, bet simpātiju balvas ieguva Valdemārpils vidusskolas 1.klase un Raudas internātskolas 3.klase.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu