Razāns atteicies kandidēt uz ārlietu ministra amatu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts/LETA

Iepriekš publiski minētais kandidāts ārlietu ministra amatam Ārlietu ministrijas Politiskā departamenta direktors Andris Razāns ģimenes apstākļu dēļ pēdējā brīdī atteicies kandidēt uz šo amatu, šodien pēc stundu ilgām sarunām žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Premjers norādīja, ka tagad viņam nāksies meklēt jaunu kandidātu vakantajam ārlietu ministra matam.

Dombrovskis uzsvēra, ka uzstādījums joprojām paliek - tieslietu un ārlietu ministru amatiem jāmeklē bezpartejiski nozares profesionāļi.

Šonedēļ tiks turpinātas konsultācijas par ministru amatiem, un ir skaidrs, ka šonedēļ Saeima par neviena ministra apstiprināšanu amatā nelems.

Premjers atkārtoti atzina, ka lielākās problēmas koalīcijas partneru starpā joprojām sagādā vienošanās par tieslietu ministra amata kandidātu. Panākot vienprātību par šo jautājumu, tālākais process varētu būt daudz vieglāks.

Arī «Jaunā laika» Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai LETA sacīja, ka ministru apstiprināšana vakantajiem ārlietu, veselības un tieslietu ministru amatiem šonedēļ Saeimā nenotiks.

Koalīcijas partneriem jāatsakās no nodoma šonedēļ sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, jo ārlietu ministra amata kandidāts Razāns no kandidēšanas atteicies, tieslietu ministra amata kandidāts vēl tiek meklēts, bet veselības ministra amata kandidātam Aigaram Štokenbergam (SCP) Saeimā pietrūkst balsu, neslēpa Zaķis.

Razānu apstiprināšanai ministra amatā koalīcijas partneriem ieteikusi Zaļo un zemnieku savienība.

Razāna apstiprināšana ministra amatā tika plānota jau rīt Saeimas ārkārtas sēdē, turklāt viņam tika prognozēts parlamenta vairākuma atbalsts. Bez koalīcijā esošajām partijām Razāna apstiprināšanu amatā atbalstīja arī partija LPP/LC. Šīs partijas Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka Razāns ir pieredzējis diplomāts, profesionālis, pret kura kandidatūru nav iebildumu.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Razāns dzimis 1967.gadā. Karjeru Ārlietu ministrijā viņš uzsācis 1993.gadā kā Ziemeļvalstu nodaļas vecākais referents.

Razāns padomus ārlietās savulaik sniedzis gan eksprezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai, gan toreizējiem valdības vadītājiem Indulim Emsim (ZZS) un Aigaram Kalvītim (TP).

2005.gada februārī Razāns tika iecelts par Latvijas vēstnieku Dānijā. Viņš pildījis arī Latvijas vēstnieka Marokā pienākumus. Razāns par ĀM politisko direktoru kļuva vien šogad, kad uz Briseli pie eirokomisāra Andra Piebalga strādāt devās Pēteris Ustubs.

Savukārt Māris Riekstiņš (TP), kurš patlaban pilda ministra pienākumus, žurnālistiem sacīja, ka Razāns ir profesionālis. Riekstiņš gan uzsvēra, ka Valda Dombrovska (JL) darbs ir meklēt ministrus vakantajām vietām, taču norādīja, ka vērtē Razānu kā profesionāli ar lielu pieredzi ārlietu dienestā. «Katrā ziņā viņš ir profesionālis,» lakonisks bija ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu