ASV aizturētajiem Krievijas spiegiem izvirzītas oficiālas apsūdzības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV varasiestādes trešdien izvirzījušas oficiālas apsūdzības 11 aizturētajiem Krievijas spiegiem, desmit no tiem drīzumā tiks apmainīti pret Krievijā notiesātiem cilvēkiem.

ASV tiesībsargājošas iestādes izdevušas rīkojumu visus apsūdzētos nogādāt Ņujorkā - divi no tiem tika aizturēti Bostonā un trīs - Vašingtonā. Ceturtdien tie stāsies tiesas priekšā.

Visiem aizturētajiem izvirzītas apsūdzības par «slepeno aģentu darbībām Krievijas Federācijas labā Savienotajās Valstīs». No tiem deviņi tiek apsūdzēti arī «slepenos plānos atmazgāt [nelegāli iegūto] naudu», teikts oficiālajā apsūdzības rakstā.

Par naudas atmazgāšanu vainīgajām personām var tikt piespriests līdz pat 20 gadu un par slepenajām darbībām - piecu gadu ilgs cietumsods.

Vienlaikus Krievijas un ASV valdības ir vienojušās par spiegu apmaiņu, lai izvairītos no apgrūtinošiem un diplomātiski neērtiem tiesu procesiem.

Krievijas zinātnieka Igora Sutjagina advokāte Anna Stavickaja trešdien paziņoja, ka par valsts noslēpumu izpaušanu 2004.gadā ar 15 gadu cietumsodu notiesātais zinātnieks būs viens no tiem, kas tiks apmainīti pret desmit ASV aizturētajiem krievu spiegiem.

Krievijas amatpersonas un Baltā nama administrācija gan izvairās komentēt šo publiski izskanējušo informāciju. Neviena no valstīm nav ieinteresēta sabojāt attiecības un vēlas izvairīties no ilgstošiem tiesu procesiem, kuros tiktu izskatīta slepena informācija.

Kā ziņots, 27.jūlijā ASV drošības iestādes aizturēja desmit personas, kas tiek turētas aizdomās par spiegošanu Krievijas izlūkdienestu labā, vienpadsmitais Kiprā aizturētais pēc atbrīvošanas pēc drošības naudu ir pazudis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu