Antidepresanti palīdz novērst pašnāvību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Antidepresantu terapija palīdz atturēt depresijas slimniekus no pašnāvības, liecina Zviedrijas zinātnieku veikts pētījums.

Pašnāvību daudzums Zviedrijā kopš 1990.gada samazinājies par 30% līdz aptuveni 1500 cilvēkiem gadā. Vienlaikus tajā pašā laikā ir palielinājusies antidepresantu pielietošana depresijas ārstēšanai.

Karolinskas universitātes slimnīcas pētnieki vēlējās izvērtēt hipotēzi, ka iemesls pašnāvību skaita kritumam ir antidepresantu lietošanas pieaugums.

Pētījumā analizēti toksikoloģisko analīžu dati no 18 922 pašnāvības gadījumiem, kas Zviedrijā reģistrēti no 1992. līdz 2003.gadam, kā arī pētīja psihiatriskās hospitalizācijas reģistros pieejamos pacientu datus.

Pētnieki uzskatīja, ka starp pašnāvniekiem būs vairums to cilvēku, kas gada laikā pirms nāves kādu laiku būs ārstējušies no depresijas psihiatriskā klīnikā, tomēr pētījuma rezultāti izrādījās pretēji.

Atklājās, ka depresijas ārstēšana klīnikā nepalielina pašnāvības risku. Šo faktu nav iespējams izskaidrot nekā savādāk kā ar pieņēmumu, ka daudzi no depresijas sirgstoši cilvēki paglābti no pašnāvības ar antidepresantu terapiju pēc izrakstīšanas no klīnikas, secināja pētnieki.
Zinātnieku komandas vadītājs Jērans Isaksons norādīja, ka depresijas atzīšana par dzīvību apdraudošu saslimšanu un ideja, ka medikamenti var palīdzēt novērst pašnāvības, sabiedrībā tiek uzskatīta par provokatīvu.

«Tādēļ ir svarīgi pierādīt, ka antidepresantu terapija patiešām ir efektīva, lai novērstu pašnāvību,» sacīja Isaksons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu