Kolumbs nav vainojams pie sifilisa Eiropā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Britu arheologi atspēkojuši vispārpieņemto viedokli, ka tādu slimību kā sifiliss Eiropā ieveduši Kristofora Kolumba ekspedīcijas dalībnieki, raksta «The Daily Mail».

Pie secinājumiem, kas atspēko šo teoriju, nonākusi Londonas universitātes speciālistu grupa Braiena Konnela (Brian Connell) vadībā. Arheologi pētīja senu apbedījumu vietā Londonas centrālajā daļā atrastus cilvēku kaulu fragmentus. Septiņiem no izpētītajiem skeletiem tika atrastas klasiskas sifilisa pazīmes. Piemēram, kāda bērna skeleta analīze liecināja, ka viņš bijis akls un plikpaurains, bet viņa zobi auguši 45 grādu leņķī no žokļa.
 
Monētas un citi priekšmeti, kas tika atrasti apbedījumu vietā, ļāva arheologiem veikt atradumu datēšanu pēc radioaktīvā oglekļa metodes. Konnela grupa noskaidroja, ka divi skeleti pieder cilvēkiem, kuri dzīvojuši mūsu ēras 1200.-1250. gados, bet pārējie pieci skeleti tika datēti ar 1250.-1400. gadiem.

www.pok.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu