Sadalītas «Spēlmaņu nakts» balvas. Labākā izrāde - «Mirušās dvēseles»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Janaitis

Par 2009./2010. gada sezonas labāko dramatiskā teātra izrādi «Spēlmaņu nakts» žūrija atzinusi Nikolaja Gogoļa «Mirušo dvēseļu» iestudējumu Latvijas Nacionālajā teātrī. Tās režisors ir Kirils Serebreņņikovs, aģentūru LETA informēja «Spēlmaņu nakts» sabiedrisko attiecību koordinatore Elga Prauliņa.

Savukārt par gada aktieri atzīts Kaspars Znotiņš par Ziedoņa lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē «Ziedonis un Visums», kuras režisors ir Alvis Hermanis.

Par gada aktrisi atzīta Daiga Kažociņa, kura Nacionālajā teātrī atveidoja Katrīnas lomu Deivida Oberna lugā «Pierādījums». Izrādes režisors ir Valters Sīlis.

Par gada režisoru ir atzīts Viesturs Meikšāns, kurš Valmieras Drāmas teātrī iestudējis izrādi «Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās» pēc Edvarta Virzas poēmas «Straumēni» motīviem.

Par labāko latviešu autora darba iestudējumu atzīta izrāde «Ziedonis un Visums» Jaunajā Rīgas teātrī, ko veidojis režisors Alvis Hermanis.

Par labāko izrādi bērniem un jauniešiem atzīts teātra «Skatuve» iestudējums «Miskastes bērns», ko veidojis režisors Ivars Lūsis.

Par gada scenogrāfu atzīts Reinis Suhanovs, kurš veidojis scenogrāfiju Grigorija Gorina iestudējumam «Tils Pūcesspieģelis» Dailes teātrī.

Par gada kostīmu mākslinieku atzīts Kirils Serebreņņikovs, kurš veidojis kostīmus Nikolaja Gogoļa «Mirušo dvēseļu» iestudējumam Latvijas Nacionālajā teātrī.

«Spēlmaņu nakts» balvu par muzikālo partitūru dramatiskajā izrādē saņēma Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādei «Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās» pēc Edvarda Virzas poēmas «Straumēni» motīviem Valmieras drāmas teātrī.

labākā otrā plāna aktrise «Spēlmaņu nakts» balvu saņēma Inga Siliņa par Žanetas lomu Valmieras teātra izrādē «Vīns un nezāles», kuras režisors ir Viesturs Meikšāns.

Par labāko otrā plāna aktieri atzīts Kaspars Gods par Harija Hanana lomu Liepājas teātra izrādē «Hanana», kuras režisors ir Dž.Dž. Džilindžers.

«Spēlmaņu nakts» balvu kā labākā jaunā skatuves māksliniece saņēma Madara Saldovere par Unas lomu Devida Harovera «Melnā strazda» izrādē Latvijas Nacionālajā teātrī.

«Spēlmaņu nakts» balvu par spilgtāko debiju režijā saņēma Mārcis Lācis, kurš iestudējis izrādi «Novakars. Kopsavilkums» Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par gada baleta mākslinieci atzīta Jūlija Gurviča par princeses Auroras lomu Pētera Čaikovska baletā «Apburtā princese» Latvijas Nacionālajā operā.

Par gada kustību mākslinieku atzīts Alberts Kivlenieks Latvijas Nacionālā teātra izrādē «Vadonis». Tās režisors ir Edmunds Freibergs.

Balva par mūža ieguldījumu tika pasniegta aktierim, režisoram, teātra vēsturniekam un rakstniekam Kārlim Pamšem.

«Spēlmaņu nakts» balva ir metālkalēja Jura Gagaiņa veidotā balva - skatuves nagla. Ir sens ticējums: ja aktieris uz skatuves atrod naudu, tas nozīmē jaunu lomu - jaunu sākumu, jaunu iespēju sevi pierādīt, kas aktierim ir vissvarīgākais.

Žūrijas specbalva tika pasniegta teātrim «Dirty Deal Teatro» par konsekventiem savdabīgas un novatoriskas teātra valodas meklējumiem.

«Ģimenes aptieku» balvu «Sudraba piesta 2010» sezonas labākai izrādei, kura veltīta ģimenes problēmu atspoguļojumam, saņēma Viestura Meikšāna izrāde «Vīns un nezāles» Valmieras teātrī.

«Spēlmaņu nakts» ģenerālsponsors «Nordea banka» organizēja skatītāju balsojumu, kurā tika noskaidroti uzvarētāji trijās nominācijās - gada aktrise, gada aktieris un gada izrāde.

Skatītāju balsojumā par gada aktrisi ar 3769 balsīm ir atzīta Guna Zariņa, par gada aktieri ar 7152 balsīm atzīts Kaspars Znotiņš, bet par gada izrādi ar 6364 balsīm ir atzīta izrāde «Ziedonis un Visums».

Teātra balvas «Spēlmaņu nakts» 2009/2010. gada sezonas jauniestudējumu skates vērtēšanas pirmā posma ekspertu komisijas sastāvā bija mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, teātra zinātniece Anda Burtniece, televīzijas režisore, producente Daina Dumpe, teātra zinātniece Inga Fridrihsone, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, teātra kritiķe Ilze Kļaviņa, mūzikas žurnālists, komponists Edgars Raginskis, baleta māksliniece, horeogrāfe Sarma Rozenberga, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, profesors Jānis Siliņš. Eksperti, noskatoties 84 izrādes, izvirzīja balvu kandidātus 15 nominācijās.

Tālāk viņu iesākto darbu turpināja vērtēšanas otrās kārtas žūrija, kura no izvirzītajiem nominantiem izvēlējās «Spēlmaņu nakts» balvu laureātus. Žūrijas sastāvā bija Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Valda Čakare, televīzijas režisore, teātra kritiķe Linda Ģībiete, kinorežisors, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Pēteris Krilovs, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska un aktieris un dramaturgs Ēriks Vilsons.

Šogad «Spēlmaņu nakts» svinīgās ceremonijas Dailes teātrī scenāriju un režiju veidoja Gundars un Jurate Silakaktiņi, scenogrāfiju - Vents Vīnbergs, horeogrāfiju - Inga Raudinga, mūzikas režisors bija Juris Vaivods.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu