Miķelsons gatavojas sākt privāto biznesu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Tiek prognozēts, ka tā saucamā «Latvenergo» amatpersonu lieta varētu turpināties pat divus gadus; tikmēr bijušais energokompānijas vadītājs Kārlis Miķelsons gatavojas sākt privāto biznesu, sestdien ziņoja telekompānija LNT.

Saistībā ar «Latvenergo» amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jūnijā kopumā aizturēja septiņus cilvēkus - piecus uzņēmuma vadošus darbiniekus un divas privātpersonas.

KNAB aizturētās «Latvenergo» koncerna amatpersonas ir Miķelsons, viņa vietnieks Aigars Meļko, AS «Sadales tīkls» valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī «Sadales tīkla» Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis. Šajā lietā tika aizturēts arī biznesa konsultants Andrejs Livanovičs, kuram bijuši kopēji darījumi ar «Latvenergo» amatpersonām un viņu radiniekiem un kura firma darbojusies kā Rīgas otrās termoelektrostacijas rekonstrukcijas konsultantu - Šveices kompānijas «AF Colenco» - aģents.

Kā atgādina LNT, ir pagājis pusgads, kopš sabiedrība uzzināja par šo lietu. Miķelsona advokāts Egons Rusanovs prognozē, ka izmeklēšana varētu turpināties vēl divus gadus, bet Miķelsonam nav izdevies atrast darbu un viņš grasās uzsākt savu uzņēmējdarbību - ražošanas sfērā.

KNAB skaidro, ka patlaban vēl arvien notiek pirmstiesas izmeklēšana. Sīkākus komentārus izmeklētāji nesniedz.

Miķelsona advokāts situāciju raksturo īsi - garas un izstieptas izmeklēšanas valstī ir slimība. «Es domāju, ka 1,5-2 gadi ir tas vidējais termiņš, kas varētu būt šāda rakstura lietā. Es domāju, ka nekādas būtiskas aktivitātes, vismaz kas attiecas uz Miķelsonu, šajā laikā nenotiks. Iespējams, mēģinās vēl nopratināt par kādiem jautājumiem,» uzsver Rusanovs. «Jāsaka gan, ka mani izbrīna tas, ka pagājis jau pietiekami ilgs laika periods - pusgads, kopš procesa uzsākšanas, - un patiesībā pat tie jautājumi, par kuriem mēs sākotnēji gribējām atklāti runāt un pieteicām dažādus lūgumus, diemžēl līdz šim brīdim izmeklēšanu nav interesējuši.»

Tikmēr Miķelsons mēģina aprast ar jaunajiem apstākļiem. Darbu neesot viegli atrast, tāpēc tagad viņš cenšoties organizēt savu uzņēmējdarbību.

«Viennozīmīgi orientējos uz ražošanas iespējām šeit pat Latvijā. Latvijā ir milzīgas potences ražot produktus, kurus var pārdot ārpusē. Eksports, manuprāt, ir vienīgais, kas var glābt šo valsti. Un to neizdarīs neviena valdība, to izdarīs uzņēmēji,» norāda bijušais «Latvenergo» vadītājs.

Notikušo viņš joprojām uzskata par politisko pasūtījumu, kas sagrāvis viņa reputāciju.

«Jūtos tā, kā var justies cilvēks, kurš ir pusgadu atpakaļ, vienkāršā valodā runājot, ringā notriekts pie grīdas. Tad ir jāceļas augšā, jāstrādā, jādzīvo tālāk. Es neesmu apvainojies uz visu pasauli, tā nav. Bet es esmu reālists, saprotu, kas visam tam sekos,» akcentē Miķelsons, prognozējot, ka izmeklēšana «Latvenergo» amatpersonu lietā būs ilgstoša.

Viņaprāt, procesam vajadzētu beigties bez rezultāta, tas ir, bez notiesājoša sprieduma.

Kā ziņots, «Latvenergo» amatpersonu lietā šovasar aizturētais biznesa konsultants Livanovičs, kurš augustā tika atbrīvots no apcietinājuma, patlaban turpina savu biznesu, proti, sniedz konsultācijas enerģētikas jomā, kā arī iesaistījies jaunā uzņēmumā, lai palīdzētu dēlam.

Livanovičs biznesa portālam «Nozare.lv» pastāstīja, ka viņam ir noteikts aizliegums kontaktēties ar noteiktām personām, apmeklēt noteiktas vietas un izbraukt no valsts, taču ar uzņēmējdarbību nav aizliegts nodarboties. «Līdz ar to mans paraksts visos uzņēmumos ir derīgs, visi strādā, tiem nav nekādi ierobežojumi,» skaidroja konsultants.

Viņš teica, ka ir uzlikts arests viņa uzņēmuma «Energy Consulting» kapitāldaļām, kas nozīmē, ka tās nedrīkst pārdot, taču nav aizliegts darboties. Līdz ar to viņš nodarbojoties ar to pašu, ar ko nodarbojās pirms aizturēšanas, proti, sniedz konsultācijas enerģētikā.

Livanovičs saistīts arī ar uzņēmumiem kaimiņvalstīs, taču bizness nenotiekot, jo viņš fiziski tur neko nevar darīt saistībā ar aizliegumu izbraukt no valsts. Uzņēmumi nav ne slēgti, ne likvidēti, ne arī noteikti kādi aizliegumi, bet nekādas aktivitātes nenotiek.

Konsultants teica, ka aizturēšana graujoši ietekmējusi viņa uzņēmējdarbību. Daļa klientu atsūtījuši oficiālas vēstules, ka atsakās no viņa pakalpojumiem, kamēr netiks noskaidrots viņa juridiskais statuss. Viņš norādīja, ka konsultantu biznesā reputācijai ir lielākā nozīme. «Visiem saviem klientiem par izmeklēšanu esmu atklāti izstāstījis un informējis. Daži ir tādi, kas no manis joprojām nav atteikušies. Priekš viņiem arī strādāju,» teica uzņēmējs.

Vaicāts, vai nedomā nodarboties ar kādu citu biznesu, Livanovičs minēja, ka ir inženieris kopš 1980.gada un neko citu nemāk darīt. «Nemāku bulciņas cept vai belašus tirgot,» piebilda konsultants.

Paralēli konsultāciju sniegšanai Livanovičs kļuvis arī par prokūristu jaundibinātā uzņēmumā SIA «Variable». Tas reģistrēts septembra beigās ģimenes privātmājā Mārupē. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir Livanoviča dēls Rūdolfs, kurš ir zinātniskais līdzstrādnieks universitātē.

Vaicāts par uzņēmuma dibināšanas mērķiem, Livanovičs teica, ka ikviena uzņēmuma dibināšanai ir viens mērķis - kaut ko nopelnīt. Tomēr vairāk par plānoto uzņēmējdarbību viņš nezināja teikt, jo šajā uzņēmumā apņēmies tikai palīdzēt dēlam ar administratīvajām un grāmatvedības procedūrām. «Izpalīdzu dēlam, jo man zināmu iemeslu dēļ ir daudz brīva laika,» teica konsultants. Dēls mācās fizikas fakultātē un taisās beigt maģistratūru, stāstīja Livanovičs.

KNAB Miķelsonu, Meļko un Livanoviču tur aizdomās par naudas atmazgāšanu, «izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus, veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem un ieguldījumus viņiem piederošos uzņēmumos». Atmazgāti esot vismaz 1,13 miljoni eiro (791 000 latu).

Kriminālprocesu KNAB ierosinājis par «Latvenergo» amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, kad Livanoviča «Energy Consulting», pēc aģentūras LETA aprēķiniem, kopumā nopelnīja teju trīs miljonus latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu