LK īpašumu pārvaldītāju «Lasco Investment» atzīst par maksātnespējīgu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šonedēļ pasludinājusi kādreizējo AS «Latvijas Kuģniecība» (LK) koncerna meitasuzņēmumu «Lasco Investment» maksātnespēju, liecina Maksātnespējas reģistrā trešdien veiktais ieraksts.

Reģistrā veiktais ieraksts liecina, ka trešdien ir izbeigts uzņēmuma ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process un pasludināts maksātnespējas process.

Kreditoru prasījumi iesniedzami administratoram Olavam Ceram līdz 6.februārim.

Aģentūra LETA ziņo, ka «Lasco Investment» sākotnēji izveidots, lai pārvaldītu LK koncernam piederošos nekustamā īpašuma ieguldījumus. «Lasco Investment» nodrošina pilna servisa nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldīšanas pakalpojumus nekustamā īpašuma investoriem.

«Lasco Investment» jau iepriekš bija izveidojies parāds vairāk nekā 39 miljonu eiro (27,3 miljonu latu) apmērā, kas «Lasco Investment» bija jāatmaksā uzņēmumam «Ventspils nafta» (VN) par SIA «Lasco nekustamie īpašumi» kapitāla daļu un AS «Preses nams» akciju iegādi 2008.gada decembrī.

«VN ir radies priekšstats, ka «Lasco Investment» valde dara visu iespējamo, lai nepieņemtu VN priekšlikumu, un tā, visticamāk, izvairās no parāda atmaksas termiņa pagarināšanas. Tādējādi var pieņemt, ka SIA «Lasco Investment» valde, visticamāk, ar nolūku nepagarina parāda atmaksas termiņu, lai izmantotu kavēto parādu citiem mērķiem, piemēram, ierosinātu uzņēmuma maksātnespēju,» iepriekš bija teikts VN paziņojumā biržai.

VN uzsver, ka ļaunprātīga un apzināta darbība, sabiedrību novedot līdz maksātnespējai, ir krimināli sodāms nodarījums.

VN kā viens no lielākajiem LK akcionāriem iepriekš brīdināja, ka savas bažas paudīs valsts institūcijām, meklēs kompensācijas iespējas, kā arī aicinās atbildīgās institūcijas veikt izmeklēšanu saistībā ar «Lasco Investment» un reizē LK atbildīgo amatpersonu plāniem novest uzņēmumu līdz maksātnespējai.

VN paziņojumā biržai teikts, ka VN jau vairakkārt gan 2010.gada jūnijā, gan oktobrī ir piedāvājusi pagarināt parāda atmaksas termiņu līdz 2010.gada beigām.

LK valdes priekšsēdētāja palīgs Ģirts Apsītis iepriekš norādīja, ka «Lasco Investment» ierobežotas maksātspējas problēmās ir vainojama kuģniecības akcionāre - VN, kuras vadības «bezatbildīgā un neprofesionālā rīcība nodara zaudējumus abu publisko akciju sabiedrību akcionāriem un rezultātā var novest līdz maksātnespējai «Lasco Investment».

«Tieši VN kategoriska nevēlēšanās rēķināties ar reālo ekonomisko situāciju un pārskatīt pirms diviem gadiem starp VN un «Lasco Investment» slēgtā nekustamā īpašuma darījuma nosacījumus bija pamats kompānijas ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanai,» iepriekš bija teikts LK paziņojumā presei.

«Lasco Investment» jau samaksājis VN lielāko daļu no darījuma kopējās summas, kas pārsniedz 76 miljonus eiro (53,2 miljonus latu), tādējādi dodot iespēju VN akcionāriem 2009.gada nogalē saņemt dividendes 50 miljonu latu apmērā, uz kurām darījuma īstenošanas rezultātā savukārt nevarēja pretendēt LK akcionāri.

2010.gada 5.oktobrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apmierināja LK koncernā ietilpstošās sabiedrības «Lasco Investment» lūgumu un ierosināja uzņēmumam ārpustiesas tiesisko aizsardzību.

Pērn septembra beigās ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process tika ierosināts vēl vienai «Latvijas Kuģniecības» koncernā ietilpstošajai sabiedrībai - SIA «Lasco nekustamie īpašumi».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu