Kalnmeiers: izmeklēšana par KNAB vadību kavējas iesaistīto pušu dēļ

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izmeklēšanas gaitu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša iespējamajiem pārkāpumiem neveicina sūdzības iesniedzēja veiktā lietas novilcināšana un Vilnīša slimība, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Atsevišķi atbildīgie prokurori ir sūdzējušies, ka vairāki KNAB darbinieki, kuri iesniedza sūdzību par Vilnīti, apsola sniegt sīkāku informāciju, bet uz viņiem nākas gaidīt vairākas nedēļas.

Ņemot vērā, ka KNAB vadītājs apmēram mēnesi bija slims un nebija pieejams, joprojām tiek gaidītas viņa rakstiskās atbildes uz vairākiem jautājumiem.

Esot uzklausīta lielākā daļa no vadošajiem KNAB darbiniekiem, kuri rakstīja sūdzību.

«Gan no sūdzību iesniedzēju, gan no pārbaudāmo puses nav lielas pretimnākšanas. Mums bija zināmas problēmas ar informācijas iegūšanu tieši no šiem cilvēkiem,» teica ģenerālprokurors.

Kalnmeiers sacīja, ka izmeklēšanu centīsies pabeigt līdz martam, tomēr norādīja, ka konkrētu datumu nosaukt ir gandrīz neiespējami, jo «tas ir pārāk nopietns jautājums, kur steiga nav vietā». Pārbaude būtu jāpabeidz par visiem punktiem, jo atsevišķs punkts nevar dot ieskatu par iestādes vadītāja darbību kopumā.

«Šī pārbaudes mērķis bija izvērtēt, vai iestādes vadītāja rīcība atbilst nepieciešamajām prasībām un vai nav nepieciešams veidot speciālo komisiju [Vilnīša atbilstības KNAB vadītāja amatam izvērtēšanai]. Par šādas komisijas izveidi ierosinājumu var dot tikai tādā gadījumā, ja ir konstatēts kāds būtisks, nopietns normatīvo aktu pārkāpums (..) vai pārkāpumu summa,» uzsvēra ģenerālprokurors.

Pēc izmeklēšanas beigām prokuratūras atbilde tiks nosūtīta sūdzības iesniedzējiem un premjerministram Valdim Dombrovskim (V) kā iestādes pārraudzības veicējam. Ziņojuma klasificētā informācija publiski nebūs pieejama.

Viņš norādīja, ka likumdošanā nav noregulēts KNAB priekšnieka disciplinārās atbildības jautājums un šī situācija ir jāsakārto.

Jau ziņots, ka konflikts KNAB notiek jau vairākus mēnešus. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paudis viedokli, ka Vilnītim pašam būtu jāatkāpjas no amata, turpretim Vilnītis atzīmēja, ka uz prokuratūru tiek izdarīts «spiediens», lai ietekmētu tās darbu. Patlaban prokuratūrā turpinās pārbaude par iespējamiem Vilnīša pārkāpumiem, par kuriem sūdzējušies gan viņa vietnieki Alvis Vilks un Juta Strīķe, gan daudzi citi KNAB darbinieki.

Ministru prezidents ir atcēlis Vilnīša rīkojumu par biroja reorganizāciju un pieļauj turpmāku KNAB priekšnieka rīcības vērtēšanu. Premjers iepazinies ar Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurora Arvīda Kalniņa vadītās starpinstitūciju komisijas ziņojumu, kuras uzdevums bija vērtēt KNAB struktūras jaunā modeļa, kā arī biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskuma un atbilstības valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem.

Valdības vadītājs arī atzīmēja, ka Vilnītim tika uzdots novērst funkciju dublēšanos, bet nekas netika darīts, un tā vietā KNAB vadītājs par viņu iesniedzis sūdzību prokuratūrā.

Vēlāk premjers publiski pauda viedokli, ka Vilnītim būtu pašam jāpieņem lēmums par atkāpšanos no amata. Dombrovskis uzskata, ka Vilnīša vadības stils ir novedis pie konfliktiem KNAB un tie ir mazinājuši sabiedrības uzticēšanos šai organizācijai, kā arī ir mazinājusies KNAB darba efektivitāte. Savukārt Vilnītis aģentūrai LETA pauda viedokli, ka Dombrovska izteikumi ir vērtējami kā tiešs spiediens uz Ģenerālprokuratūru, un apliecina, ka KNAB politiskā neatkarība ir tikai mīts.

Vilnītis iepriekš Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā «900 sekundes» izteicās, ka plāno ierosināt jaunas disciplinārlietas pret saviem vietniekiem. Viņaprāt, ir nepieņemama situācija, ka KNAB priekšnieka vietnieks, kurš aizvieto viņu priekšnieka slimības laikā, atsakās parakstīt kādus dokumentus, jo nevēlas tajos iedziļināties, ka priekšnieka aizvietotājs nepilda pat premjerministra izdotu rīkojumu.

KNAB priekšnieks paziņoja, ka neplāno atsaukties Dombrovska aicinājumam pašam atkāpties no amata. Viņš tam neredzot pamatojumu. Viņaprāt, gan ārējā, gan iekšējā pretstāvēšana KNAB ir saistīta. Viņš uzskata, ka atsevišķas KNAB amatpersonas ir saistītas ar kādu no politiskajiem spēkiem. To apliecinot arī tas, ka partiju apvienība «Vienotība» nekad nav slēpusi savas simpātijas pret atsevišķiem darbiniekiem.

Vilnītis uzskata, ka Dombrovska mērķis ir viņu dabūt laukā no KNAB, lai šīs iestādes priekšnieka amatā ieceltu sev izdevīgu cilvēku. Vilnītis pauda neizpratni arī par premjera rīcību, apturot KNAB reformu, zinot, ka KNAB reģionālā grupa ir jau sākusi darbu. Šīs grupas darbs esot saistīts ar augstām amatpersonām, valsts austrumu robežu un kontrabandu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu