Lagzdiņš: ZZS ieņēmusi nepareizu pozīciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Savstarpējo attiecību asums koalīcijā vēl nav sasniedzis augstāko pakāpi, - tas atbilst Latvijas koalīcijas valdību tradīcijām, intervijā «Rietumu Radio» sacīja bijušais Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš.

Vērtējot koalīcijas dzīvotspēju, viņš norādīja, ka «Zaļo un Zemnieku savienība» (ZZS) un «Vienotība» (V) ļoti labi saprot, ka šī koalīcija ir optimāls variants un nevienā citā variantā Aivaram Lembergam un ZZS nebūs tik ērta politiskā situācija un ietekme.

«Tas, kas šobrīd notiek koalīcijā - ZZS īpašā pozīcija un Lemberga dažkārt asā nostāja -, atbilst Latvijas koalīcijas valdību darbības tradīcijām. Proti - tā partija, kura ir pārstāvēta koalīcijā, bet nav deleģējusi premjeru, gandrīz vienmēr koalīcijās demonstrē savu īpašo pozīciju, vairāk kritizē valdības darbu nekā premjera partija,» uzskata Lagzdiņš. Viņš atgādina, ka savulaik 7.Saeimas laikā Andra Bērziņa vadītās valdības laikā Tautas partijai bija sava īpaša pozīcija daudzos jautājumos, kas nesa augļus, un vēlēšanās, kurās «Latvijas Ceļš» pārliecinoši zaudēja, Tautas partija savukārt ieguva ļoti labus rezultātus.

«Pirmkārt, ZZS šobrīd ir vienā laivā ar Latvijas politikas gaišāko spēku - «Vienotību». Otrkārt, šajā kombinācijā Lembergs lielākās un mazākās lietās - finansējuma piešķiršanā Ventspilij un dažādu amatpersonu iecelšanas gadījumos - var panākt ļoti daudz, un viņam šī pozīcija ir izdevīga,» norāda Lagzdiņš. Viņš uzskata, ka izjukšana šai koalīcijai tuvākajā laikā nedraud, «ja vien Lembergs būs tik gudrs un savās prasībās, retorikā būs pietiekami korekts un savu kritiku pret vienu vai otru valdības darbu izteiks tikai tad, ja tam būs pamats».

Komentējot Augusta Brigmaņa izteikumus par to, ka budžeta konsolidācija nav viņa darīšana un par to atbildība jāuzņemas finanšu ministram un valdības vadītājam, Lagzdiņš sacīja, ka no koleģialitātes un komandas viedokļa tā ir pilnīgi nepareiza pozīcija. «Taču šāda pozīcija, - jūs darāt nepatīkamos darbus, - ZZS jau bijusi raksturīga daudzus gadus, gan [Aigara] Kalvīša, gan citās valdībās. Bet beigās ZZS pēc garāka vai īsāka iebildumu perioda tomēr piekrīt citu koalīcijas partneru nepopulāriem soļiem.»

ZZS cilvēku virzīšanu dažādos amatos un «Vienotības» iebildumus pret to Lagzdiņš vērtē kā maznozīmīgu lietu, kam tiek pievērsta pārāk liela uzmanība. «Būt vai nebūt [Marekam] Segliņam vai [Mārtiņam] Rozem vienā vai otrā amatā - tas no valsts interešu un sabiedrības viedokļa ir piektās šķiras jautājums. Mēs, protams, varam par to runāt un radīt šķietamību, ka tas ir kaut kas ļoti svarīgs, taču vienīgais nozīmīgākais strīdus jautājums ir par to, kā un vai vispār konsolidēt budžetu. Tas ir ļoti būtiski,» uzsver politiķis.

Viņš atzīst, ka ZSS piekrītot finanšu ministrijas piedāvātajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem noteikti kaut ko par to prasīs pretī. «Tā ir Latvijas un arī citu valstu politikas tradīcija, un tas nav nekas slikts, jo katra partija un politiķis vēlas gan publiskā telpā, gan amatu ziņā pēc iespējas izdevīgāku pozīciju,» skaidro Lagzdiņš.

Atbildot uz jautājumu, vai nacionālās apvienības iesaistīšana valdībā atvieglotu koalīcijas darbu, Lagzdiņš sacīja: «Varbūt atsevišķos gadījumos «Vienotībai» būtu vieglāk, saņemot «tēvzemiešu» atbalstu, bet, no otras puses, redzot viņu nepieredzējušo komandu, es domāju, ka būtu problēmas. Īpaši nacionālos jautājumos.» Viņš uzsver, ka Dombrovskim kā valdības vadītājam tad nāktos atbildēt par atsevišķu apvienības politiķu izteikumiem nacionālajos un ārpolitiskajos jautājumos, kas pašlaik lielā mērā disonējot ar šīs valdības kopējo politisko nostāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu