Ko tieši, ieņemot mēra amatu, izdarījis Lužkovs?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Kremļa nežēlastībā kritušais un septembra beigās padzītais bijušais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, par spīti pēdējās nedēļās izskanējušajām ziņām, ka viņš vairākās Eiropas valstīs lūdzis uzturēšanās atļauju, paziņojis, ka Krieviju pamest negrasās un gatavojas cīnīties pret saviem nelabvēļiem, raksta laikraksts «Diena».

18 gadu ilgās valdīšanas laikā Maskavas mērijā Lužkova krēslu ik pa laikam bija satricinājuši skandāli, visbiežāk saistīti ar korupciju un nelietderīgu galvaspilsētas līdzekļu izšķiešanu. Tomēr vienkārša krieva tēlu ar mūžīgo naģeni galvā un bišu dravu Piemaskavā uzturošais politiķis pēc visām vētrām savu iesildīto amatu saglabāja.

Pagājušajā rudenī vairāku nedēļu garumā visa Krievija un pārējā pasaule varēja sekot līdzi Kremļa un Lužkova attiecību kārtošanai, kurai piparus piebēra arī valsts kontrolēto televīziju sižeti, kuros nomelnots toreizējais Maskavas galva un viņa sieva miljardiere Jeļena Baturina.

Sāga beidzās 28.septembrī, kad Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētu par Lužkova atstādināšanu no amata, pamatojot to ar zaudēto uzticību. «Grūti iedomāties situāciju, kurā gubernators un Krievijas prezidents kā augstākās amatpersonas turpina strādāt kopā, ja prezidents ir zaudējis uzticību reģiona vadītājam,» toreiz sacīja prezidents.

Pēc Lužkova padzīšanas radās jautājums, vai Kremlis negrasās ierosināt krimināllietas par darījumiem, ko Maskavas mērija veikusi viņa valdīšanas laikā. Visticamāk, tādas bažas radās arī pašam Lužkovam, jo viņš pēc atstādināšanas aktīvi izrādījis vēlmi «noenkuroties» ārpus dzimtenes.

Maskavas jaunais mērs Sergejs Sobjaņins licis pārskatīt vairāk nekā 100 tūkstošu līgumu, ko savulaik parakstījusi Lužkova administrācija. Pēc pirmajām pārbaudēm audita komisija paziņojusi, ka 2009.–2010.gadā Maskavas mērijā notikuši finanšu pārkāpumi 230 miljardu rubļu (2,3 miljardi latu) apmērā. Lužkovs to nosaucis par safabricējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu