Slepkava vēlējies panākt Satversmes grozījumus par iespēju brīvi iegādāties šaujamos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Par vīrieša nošaušanu kinoteātrī «Forum Cinemas» apcietinātā jurista Nikolaja Zikova mērķis bija panākt Satversmes grozījumus par iespēju brīvi iegādāties šaujamieročus, aģentūrai LETA stāstīja Zikova doktora darba vadītājs Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedrā Zenons Indrikovs.

Zikovs mācījās Latvijas Universitātē (LU), kur viņš ieguvis jurista kvalifikāciju un maģistra grādu tiesību zinātnē. LU viņš nevarēja atrast zinātniskā darba vadītāju par šaujamieroču tēmu, tādēļ vērsās Policijas akadēmijā, kur bija izsludināts uzņemšanas konkurss. Robežsardzes un policijas darbinieki nebija pieteikušies uz visām vietām, un viņš konkursa kārtībā ieguva iespēju studēt par valsts budžeta līdzekļiem. Tolaik Policijas akadēmijā strādājošajam Indrikovam bijusi pieredze kā doktora darba vadītājam par līdzīgām tēmām, tādēļ viņš piekritis vadīt Zikova promocijas darbu.

Policijas akadēmijas vēlāk tika apvienota ar LU.

Teorētisko kursu doktorants pabeidzis sekmīgi, īpašas grūtības mācībās nav bijušas. Semināros un eksāmenos Zikovs bijis savaldīgs un sarūgtinājumu paturējis pie sevis. Zikovs ar savu uzvedību nodarbībās pasniedzējam neradījis aizdomas, ka viņš varētu neadekvāti uzvesties.

«Diemžēl viņam neizdevās izstrādāt promocijas darba teorētisko bāzi, tas bijis vienpusīgs, tādēļ darbs viņam tika atgriezts, lai to pārstrādātu atbilstoši studiju programmai,» stāstīja Indrikovs.

Pēc darba izbrāķēšanas Zikovs uzrakstījis iesniegumu par atskaitīšanu no doktorantūras. Tomēr pagājušā gada beigās Zikovs zvanījis Indrikovam un teicis, ka ņems vērā darba vadītāja norādījumus un turpinās pilnveidot doktora darbu.

Indrikovs nebija interesējies, vai Zikovam ir tiesības nēsāt ieroci. «Visās manās lekcijās studentiem, kuri strādāja Valsts robežsardzē vai Valsts policijā un bija tiesības nēsāt ieročus, bija liegts ienākt auditorijā ar ieročiem. Tā ir aksioma - auditorijā ierocis nav vajadzīgs. To vajag tikai tur, kur vajag,» uzsver pieredzējušais iekšlietu sistēmas darbinieks.

Indrikovs atzīst, ka simtiem cilvēku ir ieroču fani, kuri nespēj justies pilnvērtīgi bez ieročiem. «Man tie ir vienaldzīgi, bet citi ar tiem pat gulēt iet,» piebilda Indrikovs.

Pasniedzēju Zikova rīcība ir pārsteigums. Indrikovs uzskata, ka patlaban Latvijā pārāk daudziem cilvēkiem ir izsniegtas atļaujas nēsāt šaujamieročus.

«Kādreiz visiem milicijas darbiniekiem bija ļauts nēsāt ieročus, bet pēc kārtējā starpgadījuma lēmums tika mainīts un ieroču nēsāšanu ierobežoja. Tagad arī policijas darbiniekiem nav ļauts sabiedriskās vietās uzturēties ar ieročiem, jo tos var pavērst pret pašiem,» uzsvēra pasniedzējs.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien apcietināja 1983.gadā dzimušo juristu Zikovu, kurš pagājušās sestdienas vakarā kinoteātrī «Forum Cinemas» filmas «Melnais gulbis» izskaņā nošāva cilvēku.

Nogalinātais Aigars Egle bija augsta līmeņa darbinieks bankā «Citadele», četru bērnu tēvs. Viņš tika nošauts nepilngadīgās meitas acu priekšā, pēc tam, kad netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Policija sākusi kriminālprocesu par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Ja tiesa Zikovu atzīs par vainīgu, viņu varēs sodīt pat ar mūža ieslodzījumu. Slepkavība izdarīta mērķtiecīgi - upura virzienā raidīti četri šāvieni. Zikovs, izmantojot likumā doto iespēju, atteicies sniegt liecības izmeklētājiem.

Zikova advokāti apgalvo, ka viņš «atvairījis uzbrukumu», jo kļuvis «par nemotivētas agresijas upuri». Vainu slepkavībā Zikovs neatzīst un uzskata, ka rīkojies «nepieciešamās aizstāvēšanas robežās».

Zikova versija gan ir klajā pretrunā ar liecinieku stāstīto, ka konfliktu ar savu skaļo un nepieklājīgo uzvedību provocējis pats aizturētais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu