DVI saskata pārkāpumus tautas skaitīšanā internetā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šobrīd Datu valsts inspekcija (DVI) noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei tautas skaitīšanas interneta vietnē [s:37436], jo anketas, kuras aizpildītas vietnē var skatīt, labot un precizēt, ievadot personas kodu un pases numuru.

Par to portālu «Apollo» informēja Tieslietu ministrijā, norādot, ka internetā, ievadot personas kodu un pases numuru, var piedalīties tautas skaitīšanā elektroniski. Anketās jāsniedz informācija par sevi un saviem mājsaimniecības locekļiem. DVI rīcībā esošā informācija liecina, ka šo informāciju var skatīt, labot vai precizēt, ievadot tautas skaitīšanas vietnē personas kodu un pases numuru.

DVI secinājusi, ka šobrīd, nodrošinot vietnē iespēju tautas skaitīšanas anketu aizpildīt, norādot personas kodu un pases numuru, Centrālas statistikas pārvaldes (CSP) rīcībā esošie personas dati var tikt nodoti trešajām personām bez tiesiska pamata, personas dati var tikt nodoti CSP bez tiesiska pamata, kā arī CSP var tikt nodoti nepareizi personas dati, tādējādi netiek nodrošināta Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteiktais.

Šobrīd DVI noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei tautas skaitīšanas interneta vietnē, jo anketas, kuras aizpildītas vietnē var skatīt, labot un precizēt, ievadot personas kodu un pases numuru.

Tāpat tiek brīdināts, ka citas personas datu izmantošana, lai aizpildītu tautas skaitīšanas anketu internetā bez personas piekrišanas, ir administratīvi vai pat krimināli sodāma rīcība.

CSP priekšniece Aija Žīgure uzsver: «Centrālā statistikas pārvalde nevar izslēgt iespēju, ka kāds nelikumīgi izmanto citu personu datus, aizpildot tautas skaitīšanas anketu. Ja šādas darbības tiks veiktas, tad šāda persona būs veikusi nelikumīgu personas datu apstrādi, par ko normatīvajos aktos ir paredzēta atbildība. Ja šāds pārkāpums tiks konstatēts, CSP vērsīsies tiesībsargājošās institūcijās.»

DVI aicina, ka gadījumos, ja radušās aizdomas, ka kāds ir prettiesiski izmantojis personas datus, lai pieslēgtos tautas skaitīšanas anketas internetā, ziņot CSP un DVI.

Patlaban nav nekādas informācijas, ka būtu notikusi datu noplūde no tautas skaitīšanas internetā, un vienkārši sistēmā ir identificēta vājā vieta, kura nu tiek novērsta, intervijā «Radio 101» sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), vēstī LETA.

Valdības vadītājs apstiprināja, ka sistēmā ir konstatētas problēmas ar identifikāciju, izmantojot personu datus, un šī iespēja ir uz laiku apturēta. Turpināt reģistrēties var ar internetbankas datiem.

Dombrovskis uzsvēra, ka esot pozitīvi, ka Datu valsts inspekcija esot savlaicīgi reaģējusi un likusi nepilnības novērt, pirms kādas problēmas ir notikušas.

Valdības vadītājs gan bija izvairīgs komentāros, vai par šo notikumu kādam būtu jāuzņemas atbildība, uzverot, ka ir jāizvērtē identifikācijas vājās vietas. Šis ir jauns projekts, kad tautas skaitīšana notiek internetā, mēs virzāmies uz Saeimas vēlēšanām internetā, šis ir pirmais mēģinājums un cilvēku interese ir ļoti liela, norādīja Dombrovskis.

Dombrovskis tautas skaitīšanā jau piedalījies pirmajā dienā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu