Vērtēs, vai notikusi nesankcionēta datu izmainīšana tautas skaitīšanas anketās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai izvērtētu, vai tiešām bijusi nesankcionēta datu izmainīšana tautas skaitīšanas anketās, ceturtdien darbu uzsāka speciāli izveidota Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darba grupa, kuras viens no uzdevumiem ir izvērtēt tautas skaitīšanas sistēmas autorizācijas gadījumus.

Darba grupas uzdevums būs informēt Tautas skaitīšanas komisijas vadītāju – ekonomikas ministru Arti Kamparu - par gadījumiem, kad notikusi nesankcionēta datu izmainīšana, portālu «Apollo» informēja CSP vadītāja Aija Žīgure.

CSP uzsver, ka vairāk nekā 150 000 iedzīvotāju personīgie dati, kas iegūti tautas skaitīšanas procesā pirmajās divās dienās, ir drošībā, jo pilnībā aizpildītās anketas ir operatīvi izņemtas no tautas skaitīšanas datu bāzes.  

Iedzīvotājiem, kuri satraucas par iespējamu savu internetā aizpildīto tautas skaitīšanas anketu nesankcionētu aplūkošanu, ir jāierodas personīgi CSP birojā Rīgā, Lāčplēša ielā 1, līdzi ņemot personu apliecinošus dokumentus, kur tiks sniegta informācija, kādi dati par šo personu ir tautas skaitīšanas datu bāzē.

Ja tiks konstatēti personu datu aizsardzības pārkāpumi, CSP vērsīsies Datu valsts inspekcijā ar lūgumu izvērtēt, kādā veidā šie personas dati tika iegūti un vai dati nav izmantoti nelikumīgiem nolūkiem, kā arī lūgs noskaidrot personas, kuras nelikumīgi apstrādājušas citu personu personas datus.

Līdz šim gan nav saņemts neviens iesniegums no iedzīvotājiem par aizdomām, ka kāda sveša persona, iespējams, prettiesiski apstrādājusi viņu personu datus.

«Pati tautas skaitīšanas IT sistēma ir droša un tā izstrādāta, konsultējoties ar attiecīgajiem datu drošības un datu aizsardzības ekspertiem. Sistēmas izstrādē CSP speciālisti vairakkārt konsultējušies ar Valsts Datu inspekciju. Problēma ir valstiska – nepiederošām personām ir salīdzinoši brīvas piekļuves iespējas personas datiem, piemēram, no slēgtajiem līgumiem. No šādas ļaunprātīgas datu izmantošanas nevar būt pasargāts neviens Latvijas iedzīvotājs», uzsver CSP priekšnieka vietnieks Norberts Tālers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu