Neatjaunos iespēju ar personas kodu un pases datiem aizpildīt anketas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Autentifikācija ar personas kodu un pases datiem tautas skaitīšanai internetā netiks atjaunota, biznesa portālam «Nozare.lv» apliecināja Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšnieka vietnieks Norberts Tālers.

Lai gan sākotnēji CSP cerēja, ka izdosies izveidot kādu papildu drošības rīku, lai cilvēki tautas skaitīšanas anketas internetā varētu izpildīt, autentificējoties ar personas kodu un pases numuru, patlaban pēc dažādu iespējamo variantu izskatīšanas secināts, ka kontrolēt datu drošību šādā veidā nebūs iespējams.

Tālers atzina, ka pie autentifikācijas ar personas kodu un pases numuru CSP nevar pārliecināts, kura persona sēž pie datora monitora. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka tā ir valstiska datu drošības problēma, jo publiskajā vidē samērā brīvi ir pieejami personu dati. «Šo valstisko problēmu ar tautas skaitīšanas problēmu nespējam atrisināt,» ar nožēlu sacīja Tālers, piebilstot, ka tautas skaitīšanas pirmajā dienā identifikācija ar personas kodu un pases datiem bija populārākais veids, tādējādi ir zaudēts aktivitātes līmenis internetā.

Patlaban aizpildīt tautas anketas internetā var piecu banku internetbanku lietotāji, kā arī e-paraksta lietotāji, bet pārējiem valsts iedzīvotājiem atliek gaidīt tautas skaitītājus.

Viņš uzsvēra, ka CSP galvenais ir nodrošināt personas datu drošību, bet citu unikālu identifikatoru, kas spēj autentificēt personu, patlaban Latvijā nav.

Tāpat Tālers atklāja, ka CSP nebija rēķinājusies, ka būs sabiedrības daļa, kas būs gatava zagt citu personu datus, lai pretlikumīgi tos izmantotu tautas skaitīšanas anketu aizpildīšanai. Viņam šķita pārsteidzoši, ka cilvēki paši neko nedara, lai ierobežotu piekļuvi viņu personiskajiem datiem internetā.

Līdz šodienas plkst.13.40 internetā pilnībā bija aizpildītas anketas par 159 148 iedzīvotājiem. CSP atgādina, ka tautas skaitīšanas anketas aizpildīšanu var pārtraukt un turpināt aizpildīt vēlāk, turklāt anketā tiks atvērts pēdējais atbildētais jautājums.

Pirmajās divās tautas skaitīšanas dienās ir veikti gandrīz 135 000 sekmīgu autorizāciju tautas skaitīšanas sistēmā. Populārākais autorizācijas līdzeklis bija pases dati, kas izmantots 67% gadījumu, komercbanku identifikatori - 32,9% gadījumu un e-paraksts - 0,1%.

Atbilstoši Datu valsts inspekcijas (DVI) norādījumam trešdien tika slēgta iespēja autorizēties, izmantojot pases datus, tā rezultātā ir dubultojies autorizāciju skaits ar komercbankas identifikatoriem.

CSP uzsver, ka vairāk nekā 150 000 iedzīvotāju personīgie dati, kas iegūti tautas skaitīšanas divās pirmajās dienās, ir drošībā, jo pilnībā aizpildītās anketas ir izņemtas no tautas skaitīšanas datubāzes.

CSP aicina iedzīvotājus piedalīties tautas skaitīšanā internetā, autorizējoties ar komercbankas identifikatoriem un e-parakstu. Autorizējoties ar komercbankas identifikatoriem, identifikācijas process notiek attiecīgās bankas sistēmās un tautas skaitīšanas sistēma nesaņem nekādus bankas sistēmas identifikācijas datus. Vienīgā informācija, kas tiek nodota no bankas sistēmas tautas skaitīšanas sistēmai, ir vārds, uzvārds un personas kods, ko apliecinās arī bankas sistēmas paziņojums, apgalvo CSP.

Jau vēstīts, ka ir izveidota speciāla darba grupa, kuras viens no uzdevumiem ir izvērtēt tautas skaitīšanas sistēmas autorizācijas gadījumus un konstatēt, vai notikusi nesankcionēta datu izmainīšana tautas skaitīšanas anketās, biznesa portālu «Nozare.lv» CSP preses sekretārs Aldis Brokāns.

Darba grupa vakar tika izveidota pēc CSP vadītājas Aijas Žīgures iniciatīvas, un tās uzdevums būs informēt Tautas skaitīšanas komisijas vadītāju ekonomikas ministru Arti Kamparu (V) par nesankcionētiem tautas skaitīšanas autorizācijas gadījumiem.

Iedzīvotājiem, kuri satraucas par iespējamu savu internetā aizpildīto tautas skaitīšanas anketu nesankcionētu aplūkošanu, personīgi jāierodas CSP birojā Rīgā, Lāčplēša ielā 1, līdzi ņemot personu apliecinošus dokumentus, kur tiks sniegta informācija, kādi dati par šo personu ir tautas skaitīšanas datubāzē.

Ja tiks konstatēti personu datu aizsardzības pārkāpumi, CSP vērsīsies DVI ar lūgumu izvērtēt, kādā veidā šie personas dati tika iegūti un vai dati nav izmantoti nelikumīgiem nolūkiem, kā arī lūgs noskaidrot personas, kuras nelikumīgi apstrādājušas citu personu datus.

Kā ziņots, DVI secinājusi, ka, nodrošinot iespēju tautas skaitīšanas anketu internetā aizpildīt, norādot personas kodu un pases numuru, CSP rīcībā esošie fizisko personu dati var tikt nodoti trešajām personām bez tiesiska pamata.

DVI noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei CSP interneta vietnē līdz brīdim, kad CSP nodrošinās Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasību izpildi. Tādējādi pagaidām apturēta iespēja piedalīties tautas skaitīšanā internetā, izmantojot personas kodu un pases numuru, taču tautas skaitīšanā joprojām ir iespējams piedalīties, autentificējoties citos veidos - ar internetbanku identifikatoriem vai e-parakstu, aģentūrai LETA skaidroja Tieslietu ministrijas preses pārstāve Laura Pakalne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu