Jaunzeme-Grende: ažiotāža ap tautas skaitīšanas sistēmu ir «kašķa meklēšana»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Cilvēkiem ir paradums «meklēt kašķi» un ažiotāža ap tautas skaitīšanas sistēmas nepilnībām ir tipisks piemērs, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

Vērtējot konstatētās nepilnības tautas skaitīšanas aizpildīšanā internetā, norādot personas kodu un pases numuru, Jaunzeme-Grende sacīja, ka šis ir signāls, lai Latvijā aktīvāk pievērstos elektroniskās pārvaldes ieviešanai.

«Patlaban pie šādām problēmām vainīgs ir vispārējais stulbums. Ja valsts izstrādātu un pieturētos pie Latvijas digitalizācijas programmas, tiktu apzināti riski un visas nepilnības būtu novērstas. Tiem, kas kaut ko dara, kļūdas radīsies vienmēr, bet sliktākais šajā situācijā ir tas, ka, pamanot kļūdas, sākas nesakarīga bļaustīšanās. Patlaban labas idejas nevajag kritizēt, bet domāt, kā tās labāk ieviest,» uzsvēra LTRK vadītāja.

Viņa uzskata, ka nedienas ap tautas skaitīšanas sistēmu nevajadzētu izvērst pārāk plaši. «Saskaitāmies un miers. Nav ko veikt raganu medības. Labi, gadījās kļūda, bet tas nozīmē, ka šī nepilnība ātri jānovērš un jādomā tālāk, kā bez ķibelēm ieviest e-pārvaldi,» norādīja Jaunzeme-Grende.

LTRK vadītāja elektronisko tautas skaitīšanas anketu esot aizpildījusi vakar un iespēju reģistrēties internetā vērtē kā progresu.

Kā ziņots, tautas skaitīšana internetā sākās 1.martā. Populārākais autorizācijas līdzeklis bija pases dati, kas izmantots 53,4% gadījumu, tālāk seko komercbanku identifikatori - 46,4% gadījumu un e-paraksts - 0,2%. Atbilstoši Valsts datu inspekcijas norādījumam tika slēgta iespēja autorizēties, izmantojot pases datus, jo secināts, ka ar to palīdzību citas personas var piekļūt tautas skaitīšanas anketām.

CSP aicina iedzīvotājus piedalīties tautas skaitīšanā internetā, autorizējoties ar komercbankas identifikatoriem un e-parakstu.

Līdz šodienas plkst.10 tautas skaitīšanā internetā bija aizpildītas 75 945 anketas, kurās ietverta informācija par 190 230 personām. CSP vērsusies tikai viena persona, kura bija vēlējusies pārbaudīt anketā ievadīto datu pareizību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu