Pamatskolu varēs beigt ar vienu nesekmīgu atzīmi, vidusskolu tikai sekmīgie

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Lai paaugstinātu prasības izglītības ieguves kvalitātei, nodrošinātu iespēju Latvijā īstenot starptautiskas izglītības programmas, precizētu speciālās izglītības programmu īstenošanu, kā arī veiktu citus precizējošus grozījumus, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi grozījumus Vispārējās izglītības likumā.

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, apliecību par pamatizglītības ieguvi skolēns var saņemt arī tad, ja ieguvis līdz trīs nepietiekamiem vērtējumiem (zemākiem par 4 ballēm) kādā no mācību priekšmetiem gadā vai valsts pārbaudījumos. Grozījumi Vispārējās izglītības likumā nepietiekamo vērtējumu skaitu paredz samazināt līdz minimumam - vienam nepietiekamam vērtējumam. Savukārt atestātu par vispārējās vidējās izglītības ieguvi pēc grozījumu stāšanās spēkā jaunietis varēs saņemt tikai tad, ja visos mācību priekšmetos gadā un valsts pārbaudījumos būs iegūts sekmīgs vērtējums (šobrīd vidusskolu var pabeigt ar diviem nepietiekamiem vērtējumiem kādā no mācību priekšmetiem gadā vai valsts pārbaudījumos).
Plānotie grozījumi stāsies spēkā ar nākamo, 2011./2012.mācību gadu.

Ministru kabineta noteikumi Nr.822 «Noteikumi par obligātajām prasībām izglītojamo uzņemšanai un pārcelšanai nākamajā klasē vispārējās izglītības iestādēs (izņemot internātskolas un speciālās izglītības iestādes)» šobrīd nosaka, ka pamatskolā skolēnu pārceļ nākamajā klasē, ja viņš saņēmis gada vērtējumu visos attiecīgās izglītības programmas konkrētajā klasē noteiktajos mācību priekšmetos (izņemot priekšmetus, no kuriem ir atbrīvots) un nav saņēmis vērtējumu, kas neatbilst mācību priekšmeta standartā noteiktajiem sasniedzamajiem rezultātiem vai ir zemāks par četrām ballēm vairāk nekā vienā mācību priekšmetā 1.-4.klasē un vairāk nekā divos mācību priekšmetos 5.-9.klasē. Savukārt vidusskolā pārceļ uz nākamo klasi tikai tad, ja skolēns ir sekmīgs visos mācību priekšmetos.

Grozījumi Vispārējās izglītības likumā paredz paplašināt starptautisku izglītības programmu īstenošanu Latvijā, nosakot, ka izglītības iestāde drīkst īstenot arī starptautiski atzītas, Eiropas Savienībā īstenotas vispārējās vidējās izglītības programmas atbilstoši Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem un Latvijai saistošiem starptautiskiem nolīgumiem, tai skaitā Konvencijai, ar ko nosaka Eiropas skolu statūtus. Pēdējo gadu laikā aizvien palielinās to cilvēku skaits, kuri darba vai dienesta pienākumu dēļ spiesti bieži pārcelties no valsts uz valsti kopā ar ģimeni, uzturoties Latvijā salīdzinoši neilgu laiku. Iespēju viņu bērniem iegūt izglītību nodrošina starptautiskas izglītības programmas, kuras tiek īstenotas daudzās valstīs.

Grozījumi Vispārējās izglītības likumā paredz arī precizēt speciālās izglītības programmu īstenošanas kārtību, veicinot šo programmu atbilstību bērnu speciālām izglītības vajadzībām, kā arī noteikt valsts un pašvaldību pedagoģiski medicīnisko komisiju kompetenci, sastāvu un izveides kārtību. Grozījumos noteikts vakara (maiņu) vidusskolu pamatuzdevums, noteikta kārtība, kādā tiek organizētas mācību priekšmetu olimpiādes, kā arī veikti citi precizējoši grozījumi.

iepazīties MK mājaslapā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu