Noskaidrots, cik ilgā laikā alkohols, cigaretes un kafija nogalina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Eksperti savākuši informāciju un noskaidrojuši, cik ilgā laikā veselībai kaitīgi produkti nodara kaitējumu cilvēka organismam, raksta The Daily Mail.

Tabakas dūmi savu bīstamo darbību organismā uzsāk jau pēc trim sekundēm, konstatējis profesors Robert Vests no Lielbritānijas vēža centra. Tikai dažas sekundes nepieciešamas, lai dūmi nokļūtu plaušās un liktu sirdij strādāt pastiprināti, lai paaugstinātu asinsspiedienu.
Dūmi provocē elpceļu iekaišanu. Zinātnieki konstatējuši, ka no pirmā ieelpotā dūma līdz ģenētiskām izmaiņām organismā paiet tikai 15 minūtes. Līdz smadzenēm nikotīns nokļūst  septiņās sekundēs, nikotīns atbrīvo dopomīnu - hormonu, kas uzlabo pašsajūtu  un ir pamatā atkarībai no tabakas.

Cigarešu dūmi satur gāzi, kura 600 reižu pārsniedz drošības rādītājus. Šī gāze asinīs samazina skābekļa daudzumu. Tikai sešas stundas pēc vienas cigaretes izsmēķēšanas asinīs atjaunojas normāls skābekļa daudzums.

Nākamais bīstamais produkts - cukurs. Britu dietalogu asociācijas pētniece Ursula Arensa domā, ka cukurs sāk cilvēkam kaitēt vēl pirms to paspēj norīt. Cukurs rada ļoti pateicīgu vidi mikrobiem, kuri vairojas mutē, šie mikrobi bojā zobu emalju. Pēc cukura lietošanas normāla vide mutē rodas pēc stundas. Tas notiek pateicoties siekalu iedarbībai. Cukurs dod mamentānu glukozes līmeņa palielināšanos asinīs, tas, savukārt, palielina diabēta risku. Cukurs palielina arī insulīna līmeni, kas bremzē augšanas hormonu darbību, kā rezultātā tiek traumēta imūnsistēma. 20 tējkarotes cukura par 40% samazina balto asinsķermenīšu cīņu ar baktērijām kā minimums uz piecām stundām.

Vācu pētnieki konstatējuši, ka alkoholam nepieciešamas tikai tikai sešas minūtes, lai traumētu smadzeņu darbību.

Sāls pazemina asinsvadus elastību 30 minūtes pēc tā apēšanas. Sāls var aizturēt organismā līdz diviem litriem ūdens, apgrūtinot sirds un asinsvadu darbību.

Kofeīna sliktā iedarbība uz asinsriti arī sākās pusstundu pēc nokļūšanas organismā.

Piesātinātie tauki bieži atrodami it kā nevainīgos produktos - cepumos, sieros, keksos utt. Tie traucē asins sarecēšanai, pat mazāk nekā stunda nepieciešama, lai pēc šādu produktu ēšanas palielinātos trombu veidošanās risks, kas var izraisīt sirdslēkmes un insultus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu