Fukušima divus mēnešus pēc katastrofas: viss vēl tikai sākas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Radiācijas līmeņa samazināšanas darbi Fukušimas atomelektrostacijā (AES) rit pilnā sparā. Kopš katastrofas 2011.gada 11.martā pagājuši jau divi mēneši un, ja glābēju darbs kopumā tuvojas noslēgumam, tad zinātniekiem viss vēl tikai sākas, jo priekšā ir avārijas seku likvidēšana, vēstī aģentūra «Interfax».

Pirms diviem mēnešiem pasauli satricināja ziņas par katastrofu Japānā, kuras sekas skāra teju visu pasauli. Honsju salas piekrasti satricināja 9 ballu spēcīga zemestrīce, kas izsauca arī postošo cunami vilni. Tādā veidā vairākas Japānas pilsētas un ciemi burtiski tika noslaucīti no zemes virsas.

Tāpat stihijas radīja problēmas vairākās Japānas AES, tomēr vissmagāk cieta Fukušimas AES, kur dzesēšanas sistēmas traucējumu dēļ izcēlās vairāki ugunsgrēki un nogranda vairāki sprādzieni. Tāpat notika radioaktīvo vielu noplūde, piesārņojot gan atmosfēru, gan arī ūdeni.

Zinātnieki situāciju Fukušimā joprojām vērtē kā nestabilu. Tāpat zinātniekiem šķiet, ka liela daļa informācijas tiek noklusēta. «Es pieļauju, ka ir iespējama šīs avārijas tālākā attīstība,» sacīja akadēmiķis Vladimirs Kuzņecovs. Viņš ir pārliecināts, ka joprojām nestabilas ir arī citas Japānas AES.

Speciālistus dara bažīgus fakts, kas aizvien biežāk izskan medijos - Japāna daudz ko noklusē.

Tikmēr spēkstacijas apsaimniekotājs TEPCO jau kārtējo reizi atvainojas iedzīvotājiem, kuru mājas iekļuva evakuācijas zonā. Uzņēmuma pārstāvis Dzjuniti Macumuto solīja, ka nākamās nedēļas sākumā pavēstīts par progresu, kāds panākts pirmajā reaktorā, kur joprojām tiek veikti stabilizācijas darbi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu