Fukušimas AES: ļaunākās prognozes par «Černobiļu II» apstiprinājušās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Pēc divarpus mēnešiem pēc avārijas Fukušimas atomelektrostacijā (AES) piepildījušās ļaunākās zinātnieku un ekspertu prognozes. Šoreiz eksperti oficiāli situāciju Japānas Fukušimā salīdzinājuši ar Černobiļas katastrofu, vēstī ārvalstu mediji.

Ceturtdien spēkstacijas apsaimniekotājs TEPCO apstādināja ūdens pumpēšanas darbus trešajā reaktorā. Šobrīd secināts, ka 20 stundu laikā ūdens līmenis reaktorā krities par 4,8 centimetriem, kas nozīmē 57 tonnu ūdens noplūdi, vēstī «Interfax».

Tikai tagad TEPCO speciālisti paziņojuši detaļas par procesiem, kas norisinājās AES 50 stundas pēc postošās zemestrīces, proti, apstiprinājušies pasaules zinātnieku ļaunākie situācijas attīstības scenāriji.

Kopumā TEPCO atzina, ka pirmajā diennaktī pēc zemestrīces pirmā un otrā reaktora apvalkā izveidojās caurumi ar septiņu līdz desmit centimetru diametru. Pa šiem caurumiem ilgu laiku noplūda radioaktīvie tvaiki un ūdens.

Tikmēr situācija Fukušimā pirmo reizi oficiāli salīdzināta ar Černobiļas katastrofu. Iepriekš Japānas valdība uzstāja un apgalvoja, ka jebkurš salīdzinājums ar Černobiļu ir nevietā. Tomēr speciālisti uzsver, ka tad, ja ņem vērā Fukušimas nodarīto kaitējumu pasaules okeānam, Japānas AES avārija sen apsteigusi Černobiļu.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu