Zināms, kuras saimniecības izplata «nāvējošos gurķus». Latvijā neesot ievesti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Inficētie gurķi no divām Spānijas saimniecībām, kas ir izraisījuši cilvēku saslimšanu Vācijā, Latvijā nav ievesti, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīcībā esošā informācija.

Dienests ir uzsācis pastiprinātas pārbaudes ievestajiem gurķiem no Spānijas. Pārbaužu laikā pastiprinātu uzmanību pievērsīs tam, vai cenu zīmēs norādītā augļu un dārzeņu izcelsmes valsts sakrīt ar produktu pavaddokumentos norādīto informāciju.

Jau no šī gada marta vidus dienesta inspektori, veicot svaigu augļu un dārzeņu kontroli, pastiprinātu uzmanību pievērš cenu zīmēs norādītajai informācijai un tam, vai tā sakrīt ar pavaddokumentos norādīto.

Tāpat PVD nosūtīja vēstules lielveikalu tīkliem ar aicinājumu neiegādāties tirdzniecībai Spānijas izcelsmes gurķus no Almērijas un Malagas provincēm.

Pēc informācijas, ko dienests saņem no Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmas kontaktpunkta, Spānijā ir apturēta divu saimniecību (Almērijas un Malagas provincēs) darbība, kuras tiek turētas aizdomās par piesārņotu gurķu izplatīšanu uz Vāciju.

Saimniecībās ir noņemti augsnes, ūdens un produktu paraugi enterohemorāģiskās zarnu nūjiņas noteikšanai. Tāpat noskaidrots, ka saimniecība Malagas provincē strādā ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm.

PVD aicina iedzīvotājus, iegādājoties augļus un dārzeņus, noteikti pārliecināties par produktu izcelsmes valsti. Ja rodas šaubas, var uzdot papildus jautājumus tirgotājiem, lai precizētu produkta izcelsmi un svaigumu.

«Pirms lietošanas uzturā augļus un dārzeņus noteikti rūpīgi nomazgājiet un uzglabājiet atbilstošā temperatūrā. Arī gatavojot ēdienu ievērojiet atbilstošus higiēnas pasākumus un neaizmirstiet mazgāt rokas,» aicina PVD.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu